Skal vi vande om et par uger?

Lige nu er der ikke mange, som tænker, at vandingsmaskinerne snart skal ud og køre igen. Men hvis ikke vi får mellem 10 og 25 mm regn om 1 - 2 uger, så begynder vandbalancen at nærme sig det kritiske punkt, hvor afgrøden mangler vand, og der vil ske et udbyttetab.

På cropmanager.dk kan man se den beregnede vandbalance på dine marker. Er linjen i det gule felt, kan ens afgrøde blive stresset. Når linjen ned i det røde område, vil man opleve udbyttenedgang.

Få dit vandingsanlæg efterset nu. Opfordringen fra både planteavlskonsulenten og maskinkonsulenten hos Landbrugsrådgivning Syd er klar:

- Få vandingsmaskinerne og anlægget set efter, så det er klar til brug. Kontroller, at pumpen starter og giver vand, og at den ikke har fået skader efter vinterens frost, anbefaler Erik Nissen, maskinkonsulent.

På vandingsmaskinerne skal de mekaniske dele kontrolleres og smøres. Husk også at kontrollere det batteri, der sidder i styringen, hvis maskinen har sådan en.

Hold øje med vandbalancen

- Vand har stor betydning for afgrødernes vækst. Derfor er det vigtigt at sørge for, at afgrøderne ikke mangler vand og at komme tidligt nok ud med vandingsmaskinerne, så afgrøderne ikke kommer i underskud, lyder det fra Søren B. Wind, planteavlskonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd.

I Mark Online ligger der en udvidelse, som hedder vandregnskab.

- Det er det bedste værktøj til at holde øje med vandbalancen, ifølge Søren B. Wind som oplyser, at det koster et årligt abonnement.

En anden og tilmed gratis mulighed er at bruge cropmanager.dk.

- I cropmanager kan du se dine marker og den beregnede vandbalance, som vist i eksemplet nedenfor. Hold øje med, at linjen ikke kommer ned i det gule felt, hvor afgrøden kan blive stresset, forklarer planteavlskonsulenten. Er du kommet ned i det røde felt, vil afgrøden være tørkestresset og du vil opleve udbyttenedgang, understreger han.

Den første vanding er den vigtigste

Vil man ud og vande korn, så er det den første vanding, som giver mest værdi, lyder det fra Søren B. Wind.

- Kom nu afsted så tidligt, at I kan nå rundt til alle markerne, inden den sidste kommer i underskud. Også hvis det kræver, at der startes tidligere med en lavere vandmængde end de normale 25-30 mm. Du kan ikke redde udbyttet i korn, hvis afgrøden først har lidt af vandmangel.

- Har du ikke kapacitet til at vande alle markerne, så prioriter de marker, som der er startet op i og glem resten, lyder rådet.

Læs også

Nu muligt at tegne kontrakt for dyrkning af sukkerroer i 2022
Bedre forhold i foderstof-afdeling
Foderstof tilfreds efter år 1 i Bedsted Thy
Opgørelse: Mere vinterhvede i år end i 2020
Louise er en af Høstens Helte: - I høsten er alle i landbruget så glade
Skal levere hestebønner til ny proteinfabrik