Økologisk gulerod var bedst i årets dyst

Da Lammefjordens Grøntsagslaug i Odsherred for 26. gang holdt den årlige Grand Cru-finale var det med en økologisk vinder.

Lammefjorden Grand Cru-finale foregik i de smukke historiske rammer på Audebo Pumpestation, hvor omkring 100 fremmødte gæster og tre lokale kokke agerede dommere. Foto: Sten Jørgensen De tre kokke i dommertrioen var (fra venstre): Jeppe Foldager, Dragsholm Slot, Claus Henriksen, Restaurant Mota, og Poul Bøje Nielsen, Skoemagerkroen. Foto: Sten Jørgensen

Sidste års debutant og vinder af Lammefjorden Grand Cru-gulerod, Christian Heslet Jørgensen, Arnakke ved Svinninge, gentog bedriften og blev for andet år i træk vinder med sorten Bolero.

Hos kartoflerne fik John Nielsen, Vestergården, Fårevejle, titlen med sorten Belana.

Kåringen fandt sted i de smukke historiske rammer på Audebo Pumpestation, hvor omkring 100 fremmødte gæster sammen med tre skrappe lokale kokke agerede dommere.

De tre dommere var Claus Henriksen fra Restaurant Mota i Nykøbing Sjælland, Jeppe Foldager fra Dragsholm Slot og Poul Bøje Nielsen fra Skoemagerkroen nær Kirke Såby.

Og der var fuld enighed mellem dommere og publikum, da »Kong Gulerod« blev fundet. Til gengæld var det publikum, der afgjorde vinderen inden for kartoflerne.

Der var tre finalister inden for både gulerødder og kartofler, og forinden var der foregået en udvælgelse blandt 13 avlere i de to kategorier blandt Lammefjordens Grøntsagslaugs omkring 40 medlemmer.

Fortræffelige grøntsager

Den nyvalgte formand for Lammefjordens Grøntsagslaug, Kristoffer Linderoth, der i øvrigt arbejder tæt sammen med »gulerodsvinderen«, Kristian Heslet Jørgensen, fremhæver, at den årlige konkurrence selvfølgelig er for at fortælle om lammefjordens fortræffelige grøntsager, men også er med til at holde landmændene »skarpe«.

I 1996 søgte landmændene EU-prædikatet BGB (beskyttet Geografisk Betegnelse) til lammefjordsguleroden, og det førte så den årlige Grand Cru-kåring med sig.

- Vi er faktisk de eneste, der har en BGB på både gulerod og kartoffel, siger Kristoffer Linderoth, som kalder det enestående med den mærkning.

Han er selv af de unge landmænd på Lammefjorden, og netop de unge landmænd på lammefjorden havde han et godt råd til.

- Den nye unge generation skal ikke kun høste frugterne, eller rodfrugterne kan man vel sige. De skal tænkte nyt og tænke på udvikling. Og det er sådan en årlig kåring blandt andet med til, påpeger Kristoffer Linderoth.

Læs også