Lokale roer fylder godt på ny sortsliste

DLF Beet Seed i Holeby har 14 sorter med på listen for 2023, hvor den nye allround-sort Nakskov er helt i top med økonomisk udbytte og også kommer i en økologisk version.

Der i år høstet store rodudbytter, og renheden er også på et højt niveau. Foto: DLF Beet Seed

DLF Beet Seed med produktion og hovedsæde i Holeby på Lolland har hele 14 Maribo-sorter med på den nye fælles sortsliste for Danmark og Sverige. Det vil sige, at næsten hver tredje af de i alt 49 sorter på listen er lokalt produceret.

- Sortslisten er i år historisk lang, fordi det danske og det svenske afprøvningssystem er under sammenlægning. Men vi er selvfølgelig meget tilfredse med, at vi nu kan tilbyde 14 sorter til roedyrkerne i Danmark og Sverige, siger salgschef Ole Lauridsen, DLF Beet Seed.

Nogle af sorterne er velafprøvet gennem en årrække, og klarer sig stadig rigtig godt. Det gælder Davinci og Roxy, hvor Davinci gør sig bemærket med et økonomisk udbytte, der overgår gennemsnittet med 547 kroner pr. hektar.

Blandt de nye sorter er det værd at nævne Nakskov og Aragon, hvor Nakskov er helt oppe på et økonomisk merudbytte pr. hektar på 823 kroner og Aragon med 773 kroner pr. hektar.

Aragon har endvidere det største bladdække af samtlige sorter. Fanfare er endnu en ny højtydende Maribo-sort (499 kroner pr. hektar), der også udmærker sig ved høj renhed.

Mange lokale valgmuligheder

- Med 14 sorter har roedyrkerne mange lokale valgmuligheder, siger Ole Lauridsen og nævner Twix og Castello som gode nematode-tolerante sorter.

- Vi forventer, at Nakskov, Aragon, Fanfare, Davinci og Castello bliver vores hovedsorter i 2023, hvor det i år var Nakskov, Davinci og Twix, oplyser Ole Lauridsen.

- Vi ved, at det er en kæmpe udfordring i andre lande, og da vi ikke længere har flere effektive insekticider, er der altid en risiko for angreb af virusgulsot overført af ferskenbladlus.

Ole Lauridsen, salgschef i DLF Beet Seed

Sorten Nakskov kommer også i en økologisk variant, hvor den i 2022 er helt i top med hensyn til renhed. I forhold til økologisk dyrkning har den en klar fordel i sit store bladdække, der lukker af for ukrudtet.

Virusgulsot-tolerant prøvesort

DLF Beet Seed har to prøvesorter på listen. Den ene er den spændende Sonic VYtech, der er tolerant over for virusgulsot.

Ole Lauridsen: - I 2022 har virusgulsot ikke været et udbredt problem. Vi ved, at det er en kæmpe udfordring i andre lande, og da vi ikke længere har flere effektive insekticider, er der altid en risiko for angreb af virusgulsot overført af ferskenbladlus. I den forstand vil Sonic VYtech være en god forsikring for dyrkerne.

Om den aktuelle roehøst, der snart er færdig, bemærker Ole Lauridsen, at udbytterne ser fornuftige ud.

- Sukkerprocenten er stabiliseret på et pænt niveau. Derudover høstes der store rodudbytter, og renheden ligger fortsat på et højt niveau. Vejret har været ideelt til at lave et godt høstarbejde, konstaterer han.

Læs også