Stor interesse for risikoafgrøde

Planteavlere står i kø for at dyrke spinatfrø til Jensens Seeds i Birkum, hvor der netop ved at blive færdiggjort en 2.000 kvadratmeter hal til færdigvarer til kunder over hele verden.

– I skal påregne, at afgrøden som en tommelfingerregel slår fejl hvert tiende år.

Hos Jensen Seeds A/S i Birkum lægges der ikke skjul på, at dyrkning af spinatfrø og for den sags skyld andre specialafgrøder er risikobetonet.

Til gengæld kan avlerne forvente et gennemsnitligt udbytte på omkring 20.000 kroner pr. hektar i normalår.

- Vi har en lang kø af landmænd, som gerne vil dyrke havefrø, og vi tager hvert år 10-20 nye avlere ind. Dels fordi nogle avlere stopper, blandt andet fordi afgrøden kun kan dyrkes med mellemrum på fem år eller mere, og dels også for at sikre arealer nok til den øgede efterspørgsel på markedet og for at sprede risikoen, ikke mindst i disse år med variererede nedbørsmængder landet over, forklarer administrerende direktør hos Jensen Seeds, Ann Laura Luunbjerg.

En stor part af verdens avl af spinatfrø foregår i Danmark. Dels har vi det perfekte klima, god jord med høje reaktionstal, og dygtige planteavlere med erfaring med dyrkning af spinatfrø.

Ikke mindre end 10.000 hektar med denne specialafgrøde dyrkes af danske planteavlere. Af disse står Jensen Seeds-avlerne på Fyn og det øvrige land, lige fra Bornholm til Als og Limfjorden, for omkring halvdelen.

Læs mere om Jensen Seeds og udvidelsen i Birkum i denne uges LandbrugFyn.

 

Læs også