System i køleskabet er vejen til mindre madspild

Tove Færch, leder af Karolines Køkken, guider til, hvordan man kan lave system i køleskabet og dermed mindske madspild i det daglige.

MADSPILD Et halvt spidskål, bunden af en creme fraiche og de to sidste stykker pålæg. Selv om 9 ud af 10 danskere går op i at mindske sit madspild, kan det være svært at få brugt alle resterne i køleskabet.

I en ny befolkningsundersøgelse – foretaget af Epinion på vegne af Karolines Køkken – svarer hver tredje dansker, at de smider mad ud af den simple årsag, at de glemmer, hvad de har i køleskabet.

Det er ærgerligt, at gode madvarer går tabt til glemsomheden, mener Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 26 år.

- De fleste af os kender følelsen af at stå i supermarkedet og spekulere over, om der mon var mere agurk tilbage i grøntsagsskuffen, og om vi fik brugt alt fløden i gårsdagens pastaret. Det går både udover vores madspild og vores økonomi, påpeger Tove Færch, som anbefaler, at man tjekker køleskabet, inden man tager afsted.

Gemmer og glemmer

At vi glemmer, hvad vi har i køleskabet, er dog ikke den eneste årsag til madspild i de danske hjem. Knap hver tredje glemmer at spise de rester, de har gemt fra tidligere måltider. Og hele 64 procent smider madvarer ud, fordi de er blevet for gamle. Alle disse faktorer er dog i høj grad forbundet, mener Tove Færch.

- Madvarerne i vores køleskab bliver ofte for gamle, fordi vi glemmer, at vi har dem. Det gælder også rester fra frokosten og aftensmaden, vi har gemt for at spise senere på ugen. Et godt trick er derfor at lave et system i køleskabet, siger Tove Færch og fortsætter:

- Organiser madvarer i køleskabet efter holdbarhed. Placér de ældste grøntsager øverst i grøntsagsskuffen og sørg for at den ældste mælk står forrest på hylden.

- Derudover er det en god idé at dedikere en hylde eller skuffe til de madvarer, der snart skal bruges. Vi kan nemlig godt være tilbøjelige til at sætte de nyindkøbte varer forrest, så de ældste madvarer rykker længere og længere bagud – og uden for synsfeltet.

Seks råd til organisering i køleskabet

1. Placer de ældste varer forrest i køleskabet.

2. Dedikér en hylde eller skuffe til madvarer, der snart udløber.

3. Opbevar rester i gennemsigtige beholdere.

4. Frys rester – det kan være en god idé, fremfor at gemme dem i køleskabet.

5. Lav »ugens madspildsret«. Find på en ret, der kan få bugt med madvarerne i køleskabet.

6. Tøm køleskabet. På Arla.dk kan man benytte funktionen »Tøm køleskabet«. Indtast de madvarer, man har, og få forslag til madopskrifter.

Læs også