Fornem titel til fynsk landsby

Haastrup på Midtfyn tog prisen som Årets Landsby 2020 foran Bjergsted i Nordvestsjælland.

LANDSBYPRIS Vinderen af Årets Landsby 2020 er landsbyen Haastrup på Fyn. Mens utryghed og ensomhed har præget størstedelen af samfundet, har landsbyen Haastrup i Faaborg-Midtfyn Kommune slået ring om sine beboere og formået at skabe en glæde, der har blomstret i krisetiden.

Under corona-nedlukningen spillede den lokale trompetist, Sara Brunse, koncert fra landsbyens kirketårn, og også ko-lokkepigerne og et band på den lokale gård, Stormgården, stod for musikalske indslag under nedlukningen – fremført i den åbne natur med afstand.

Allerede dagen efter nedlukningen arrangerede den lokale købmand gratis vareudlevering, så udsatte og utrygge borgere kunne undgå indkøbsturen. Varerne blev bragt ud af lokale frivillige hænder.

Udendørsarealer blev åbnet for at huse skole- og børnehavebørn, håndvaske og toiletter blev sat op. Det hele rengjort af forældre, der mødte talstærkt – og ikke mindst meget tidligt – op.

Og det er et af kendetegnene ved Haastrup. Landsbyens knap 325 borgere har et stærkt frivilligt netværk blandt andet afspejlet i foreningslivet, der aktuelt rummer 20 forskellige foreninger.

Viljen til at bidrage i lokalsamfundet var med til at gøre Haastrup til Årets Landsby 2020 foran de to andre nominerede til titlen, Bjergsted i Kalundborg Kommune i Nordvestsjælland og Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune i Vestjylland.

jhal

Fakta om Årets Landsby

Prisen til Årets Landsby uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit. Det er en bedømmelseskomité, der udvælger Årets Landsby, og prisen blev i år uddelt for 24. gang.

Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. Årets tema var: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise? Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere.

Sidste års vinder var landsbyen Torup i Halsnæs Kommune i Nordsjælland. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner og øen Fejø.

Læs også