Halmpresser i pilleform

En stor Krone pillepresser blev for nylig vist frem hos CMC Maskinstation i Svinninge i Nordvestsjælland.

Anders Simonsen fra Brøns Group viser de færdige 16 mm-halmpiller fra Krone Premos 5000 pillepresseren i baggrunden.
Anders Simonsen fra Brøns Group viser de færdige 16 mm-halmpiller fra Krone Premos 5000 pillepresseren i baggrunden.

MASKINER En helt ny maskinteknologi fra Krone kan være med til at give halmen en ny værdi. Og måske endog et ekstra eksportpotentiale.

I flere år har den tyske fabrik udviklet på en pillepresser, der for fem år siden fik guldmedalje som nyhed på Agritechnica-messen.

I disse uger har danske halmentreprenører, maskinstationsfolk og andre interesserede så kunnet se den store Krone Premos 5000 i aktion ved lokale demonstrationer – blandt andet på CMC Maskinstation i Svinninge vest for Holbæk.

Pillepresseren kan fås med pickup til opsamling af halm lige efter mejetærskeren, men importøren Brøns Group forventer, at det vil være den stationære udgave, som er potentiel til det danske marked.

Til sengebåse og biogas

Fra et fødebord bringes 90x120 baller fra højtrykspressere som Krone HDP II ind i pillepresseren, efter bindegarnet automatisk er fjernet. Her oprives halmen og føres via et gummibånd mellem to valser med matricehuller.

Friktionen gør, at der sker en varmeudvikling til op på 80 grader, således det færdige 16 millimeter halmpiller er varmebehandlet og fri for bakterier. Samtidig sikrer en blæser, at pillerne er støvfrie, men hvor alle fibre stadig er i materialet.

Pillerne, der kan justeres i længder fra 15 til 40 millimeter, kan pr. kg suge tre liter vand.

- Derfor vil de være et nyt højværdiprodukt til strøelse i sengebåde i stedet for sand, der samtidig giver køerne en bedre klovsundhed samt gyllekvalitet fri for sand, påpeger sælger Anders Simonsen, Brøns Group.

Han nævner i den sammenhæng også muligheden for at eksportere halmpillerne til for eksempel Holland. Således komprimeres en 600 kg-balle med presningen fra 2,5 ned til en kubikmeters rumfang.

Desuden har biogasanlæggene vist interesse for denne form for komprimeret halm, som er nemmere at nedbryde.

Læs også

25 år gamle it-systemer til overfladevand erstattes af ny moderne platform
Sjællandsk landmandssøn er stemmen i ny podcast
Tyske Treffler fås nu hos Johs. Mertz
Minister øger kontrol med dyrevelfærd
Skoleelever smagte på et job inden for fødevareerhvervet
Forening klager over Arla: - Klimakreditter og grønne løfter holder ikke