Bierne har brug for hjælp

Arne T. Henriksen, der er ny formand i Danmarks Biavlerforening, vil blandt andet arbejde for, at alle danskere bliver bivenlige.

På Danmarks Biavlerforenings generalforsamling den 14. april blev Arne T. Henriksen valgt til formand. Han skal dermed stå i spidsen for 6000 biavlere.
- Jeg er utrolig glad for valget, og jeg ser frem til at fortsætte det gode arbejde med at skabe opmærksomhed omkring de trusler bierne, såvel honningbierne som de vilde bier, og biavlen står overfor, siger han.
Når bierne søger føde i blomsterne, udsættes de for en bred vifte af pesticider. Samtidig gør mangel på fødekilder og levesteder det vanskeligt for bierne at trives.
- Det er de betingelser bierne lever under i dag – det skal der gøres noget ved, siger Arne T. Henriksen.
 

Bliv Bivenlig

Danmarks Biavlerforening har netop lanceret kampagnen »Bliv Bivenlig«, som giver en række konkrete eksempler på og anbefalinger til, hvordan man som haveejer, kommune, landmand eller skovbruger kan hjælpe bierne og dermed bestøvningen af afgrøder og vilde planter.
- Bierne og blomsterne har udviklet et fint samspil og en gensidig afhængighed, hvor blomsterne bruger pollen og nektar til at lokke bierne til. Til gengæld bestøver bierne blomsterne i iveren efter at samle nektar og pollen. Derved sikrer de, at blomsterne udvikler sig til dejlige frugter, bær og frø, forklarer Arne T. Henriksen.
I løbet af sæsonen er der perioder, hvor der decideret mangler blomster i landskabet. Haveejeren kan derfor gøre bierne en stor tjeneste ved at sikre flest mulige bivenlige blomster i haven. Desuden kan der i en have skabes redepladser til mange af de vilde bier.
 

Sikrer god høst og bær i haven

- Når haveejeren planter for bierne og skaber gode levesteder, gør han/hun samtidig sig selv en stor tjeneste, nemlig at sikre gode betingelser for, at der næste år kan høstes frugt og bær i haven. Derudover får man en mere levende have med gode muligheder for fantastiske naturoplevelser, lyder det fra formanden.
Det er ret nemt at se, om blomsterne på for eksempel et æbletræ eller en jordbærplante er blevet bestøvet ordentligt. Man skal blot kaste et blik på æblet eller jordbærret – er æblet eller jordbærret skævt, så er det tegn på, at blomsterne i sin tid ikke er blevet bestøvet tilstrækkeligt.
Forsøg har vist, at bi-bestøvede jordbærblomster giver større og symmetriske jordbær, ligesom de har en længere holdbarhed.
 

Ensartet modning i raps

Honningbierne og nogle af humlebiarterne kan trække over ret store afstande (flere kilometer), hvorimod mange af de vilde bier kun flyver over kortere afstande (et par hundrede meter).
- Dette betyder, at også landbruget har oplagte muligheder for at gøre en forskel, og skabe endnu bedre vilkår for bierne. Alle muligheder for at etablere blomsterstriber, blomstrende læhegn og blomstrende brakmarker bør anvendes. Bierne vil til gengæld kvittere med masser af bestøvning, siger Arne T. Henriksen.
Bierne er fremragende bestøvere af en lang række afgrøder, og dermed kan de være med til at øge udbyttet på en landbrugsbedrift uden at miljøbelastningen øges.
- Ud over en forøgelse af udbyttet, er det også muligt at opnå en bedre kvalitet gennem god bestøvning. Det er eksempelvis påvist, at optimal bestøvning med bier giver en mere ensartet modning i raps, siger Arne T. Henriksen.
 
Bivenlige planter
■ Løg og knolde: Krokus, vintergæk, skilla, hyacinter, perlehyacint
■ Træer og buske: Pil, ribs, solbær, mirabel, kirsebær, blommer, kræge, buksbom, æbler, pærer dværgmispel, hindbær, solbær, rønnebær, hvidtjørn, liguster, evodia, roser (uden mange kronblade), klatrehortensia, snebær, lyng (Erica og Calluna), vedbend
■ Krydderurter: Purløg, salvie, oregano, timian, citronmelisse
■ Stauder: Julerose, kodriver, ærteblomst, blåklokke, slangehoved, kortlæbe, læbeløs, kæmpe jernurt, kornblomst, vortemælk, perikon, asters, stenurt, Skt. hansurt, lavendel, solsikke, stokrose, solbrud, torskemund, løvemund, kattehale
Se mere på www.bivenlig.dk

 

 

Læs også