Færre feriedage i det nye ferieår

Vi er i disse måneder i overgangsfasen fra den gamle til den nye ferielov, og der er flere ting, man skal være opmærksom på.

Sommerferien er sikret. Vil man for eksempel gerne holde tre ugers sommerferie i år, kan det sagtens lade sig gøre. Det svarer nemlig til 15 feriedage, og man vil dermed have 1,64 feriedage i overskud. Foto: Colourbox

FERIE Den 1. maj begyndte et nyt ferieår, og det plejer at betyde 25 nye feriedage til de danske lønmodtagere. Men på grund af den nye ferielov ser det noget anderledes ud i år. Der står nemlig langt færre feriedage til rådighed ved månedsskiftet.

Men der er ifølge Helle Kofod, specialist i fagforeningen Krifa, ingen grund til panik. Hun kommer her med fem ting, man skal vide om det nye ferieår:

1) Den 1. maj har man 16,64 feriedage til rådighed i stedet for de normale 25 feriedage (fem uger). Det er markant færre dage end normalt, men der er ingen grund til panik. Det er meningen her i overgangsfasen fra den gamle til den nye ferielov. Man har stadig ret til 25 dages ferie hvert år.

2) Sommerferien er sikret. Vil man for eksempel gerne holde tre ugers sommerferie i år, kan det sagtens lade sig gøre. Det svarer nemlig til 15 feriedage, og man vil dermed have 1,64 feriedage i overskud. Går man derimod efter fire ugers sommerferie, skal man tale med sin chef om mulighed for ferie på forskud, hvis ikke man har afspadsering eller feriefridage, man kan bruge til den fjerde uge.

3) Dette ferieår er forkortet på grund af den nye ferielov, som træder i kraft den 1. september 2020. Det betyder, at ferieåret kun går til den 31. august 2020 i stedet for den 30. april 2021. Så groft sagt skal de 16,64 feriedage kun »holde« til den 31. august.

4) Fra den 1. september 2020 begynder man at optjene 2,08 feriedage pr. måned, som er til rådighed den efterfølgende måned. Den nye ferielov betyder nemlig, at man løbende kan bruge den ferie, man optjener. Bruger man ikke alle 16,64 feriedage inden den 1. september, kommer de automatisk med over i den nye ordning. Så holder man for eksempel tre ugers sommerferie, bliver de overskydende 1,64 feriedage overført automatisk.

5) Vil man også holde efterårsferie, kan man komme til at mangle 1,28 dag (antaget, at man holder tre ugers sommerferie). Måske har man afspadsering, fleks eller feriefridage, som man kan bruge for at kunne holde ferie hele ugen? Ellers kan man måske få lov til at holde ferie på forskud. Tal med chefen om mulighederne.

jhal

Læs også

Skoleelever regner landbruget ud
Møder for sukkerroedyrkere
Borgerforslag vil have Mette Frederiksen for rigsretten
Årets løgavler er fundet
25 år gamle it-systemer til overfladevand erstattes af ny moderne platform
Sjællandsk landmandssøn er stemmen i ny podcast