Dådyr og krondyr er et stigende problem for såvel landbruget som private. Og især sidstnævnte har en stor appetit på kartofler, majs, raps og andre afgrøder, og efterlader sig mange steder i landet alvorlige markskader.

Tabet for den enkelte avler kan løbe op i hundredtusindvis af kroner om året – og der er ingen erstatning at hente.

En af de landmænd, som har problemet tæt inde på livet, er Kaj Jepsen fra Sunds ved Herning. Han lever med krondyr som nabo til sine kartoffelmarker.

- Krondyrene bevæger sig gennem området fra Ovstrup Hede mod Feldborg og det er store flokke på 300-400 dyr, der tager godt for sig af afgrøderne. Derfor besluttede jeg i 2013 mig for at få opsat hegn dér, hvor krondyrene kom ind på marken, siger han i en pressemeddelelse.

 

El-hegn sikrer marken

Valget faldt på Poda Hegn, som satte et 170 centimeter højt 4-tråds el-hegn op, og det er en lidt speciel løsning, da de fleste tænker på nethegn i forbindelse med vildt.

- Hegnet er konstrueret til kun at holde de store krondyr ude, og her er der flere fordele ved el-hegn. Højden og placeringen af trådene gør blandt andet, at andet vildt kan passere hegnet, forklarer Svend Erik Højgaard fra Poda Hegn, der stod for opgaven hos landmanden.

Derudover er der mindre risiko for, at hjortenes gevirer hænger fast i et el-hegn. Og økonomisk set er el-hegnet også et godt alternativ til nethegn, forklarer Svend Erik Højgaard.

- Der er færre materialeomkostninger i et el-hegn, og da vi bruger gode materialer – blandt andet pæle med 20 års garanti – er der en lav afskrivning på hegnet over årene.

Efter flere års gode erfaringer kan Kaj Jepsen bekræfte, at hegnet virker.

- Kartofler er en afgrøde med en relativt høj værdi, og når vi kan høste for 30.000-40.000 kroner pr. hektar, og så får besøg af en flok krondyr – ja, så har et hegn tjent sig ind allerede det første år. Det er mit livs bedste investering, konstaterer han.

 

dbj