bannerPos

En personalehåndbog forebygger konflikter og tvivl

Som udgangspunkt skal en personalehåndbog indeholde relevante oplysninger og retningslinjer, som medarbejderne skal kende. Det kan være med til at give ro og tryghed i dagligdagen. Arkivfoto
19-11-2019 12:44
Det giver ro og tryghed blandt medarbejderne i dagligdagen, når der fra starten er klarhed over arbejdsvilkårene. Det kan en personalehåndbog være med til at give.

Det er ikke kun fagforeninger, der ser på arbejdsvilkår og ansættelsesforhold i landbruget. Nej, det er også i høj grad medarbejderne, både danske og udenlandske. For medarbejdere er det nemlig vigtigt at have styr på, hvilke ansvarsområder og hvilke arbejdsopgaver, man skal yde inden ansættelsen. Og som det næste kommer arbejdsvilkår og lønforhold.

- Det er vigtigt for medarbejderen, at der er styr på regler og rettigheder på virksomhederne. Det giver ro og tryghed i dagligdagen, når der er klarhed over arbejdsvilkårene helt fra starten, siger HR-rådgiver hos LandboSyd, Christian Duborg.

Sådan kan det lade sig gøre

Det har aldrig været et krav for landbruget, at der laves en overenskomst med en fagforening – og det er det stadig ikke. Det er derfor en rigtig god idé for landbrugsvirksomheder at få styring på firmapolitiker samt regler og vilkår for sine medarbejdere, så en eventuel tvivl kan komme dem til gode.

- Tryghed, klarhed og arbejdsglæde minimerer konflikter mellem medarbejder og arbejdsgiver, siger Christian Duborg og tilføjer:

- Eksempelvis var vi med til at udarbejde en personalehåndbog på en landbrugsvirksomhed, hvor der netop ikke var klarhed over, hvordan man gjorde med faste arbejdstider, takster for overarbejde, m.m. Så fik vi alt skrevet ned i en håndbog, som alle medarbejdere fik udleveret. Det betød, at der ikke længere var konflikter og tvivl – og der skulle ikke længere bruges så megen tid på at besvare de samme spørgsmål igen og igen, det var der allerede svar på i håndbogen. Det gør det dermed også lettere for arbejdsgiverne at kunne udlevere en personalehåndbog ”Velkommen til os, sådan gør vi, og her er vores retningslinjer".

- Så hos LandboSyd anbefaler vi klart, at man får lavet en firmaaftale eller personalehåndbog, som tydeligt viser virksomhedens vilkår og regler, siger Christian Duborg.

Arbejdspladsens ansvar

En personalehåndbog, også kaldt en medarbejderhåndbog eller en personalepolitik, indeholder en række regler, som du skal overholde på din arbejdsplads. Det er altid arbejdspladsens eget ansvar at udarbejde personalehåndbog, og den er derfor tit forskellig fra arbejdsplads til arbejdsplads. Det er ikke et krav, at arbejdspladsen har en personalehåndbog, men derimod op til den enkelte arbejdsplads at bestemme, om der skal være en personalehåndbog eller lignende.

Personalehåndbogen omfatter ofte supplerende regler og rettigheder til medarbejderens ansættelseskontrakt. Den indeholder oftest virksomhedens værdier, regler og retningslinjer og kan omhandle alt fra ferie og løn til retningslinjer om arbejdstøj og lægebesøg.

Særregler for den enkelte medarbejder skal skrives ind i ansættelseskontrakten, da den altid vil være den gældende for medarbejderen, hvis der er aftalt andre forhold end dem, der står i personalehåndbogen.

Din konsulent kan hjælpe dig med at lave de kontrakter, der skal til, samt firmaaftale/personalehåndbog.

mip

 

Personalehåndbog

Eksempel på indhold i en personalehåndbog

• Lønforhold

• Pensionsordning

• Arbejdstid/planer

• Medarbejderudviklingssamtaler (MUS)

• Overarbejde/afspadsering/bonus

• Ferieaftaler/planlægning

• Feriefridage

• Betaling under sygdom

• Barns sygedage / barselsorlov

• Håndtering af sygdom

• Opsigelse

• Rygepolitik

• Alkoholpolitik

• Arbejdsmiljø

• IT-politik

• Gaver ifm. fødselsdage mm.

• Smitte, hygiejne

• Formål med personalehåndbogen (Velkommen til os)

 

Høst af Canola skuffer mere end forventet

Den canadiske høst af rapsfrø, også kaldet Canola, er ved at være overstået og det tyder på, at høsten kommer til at skuffe mere end forventet. Våde vejrforhold har således resulteret i den dårligste canadiske rapsproduktion i fire år.

Lån til bæredygtige investeringer kan blive billigere end de traditionelle

Adm. direktør i DLR, Jens Kr. A. Møller, spår, at »brune« lån over tid vil blive væsentligt dyrere end lån til bæredygtige investeringer.

Fortsat stigende traktorsalg

Der er dødt løb i toppen af traktorstatistikken og december måned bliver afgørende for, hvem der løber med førstepladsen som årets mest solgte traktor.

Amerikansk medie fremhæver Danmark som antibiotika-foregangsland

Danske svineproducenter viser, at man kan gøre det på en bedre måde end i USA, når det kommer til antibiotika, lyder det i stor artikel i New York Times. Artiklen har været undervejs i over et år, fortæller Søren Søndergaard, næstformand i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

L&F med roser til aftale om ny klimalov

L&F glæder sig over, at der ikke er fastsat specifikke reduktionsmål for landbruget og andre sektorer i aftale omkring ny klimalov.

Grotesk efterafgrødesag bliver taget op på samråd

Sagen om landmænd, der med efterafgrøder skal kompensere for en produktion af fisk, der aldrig har fundet sted, bliver del af samråd med fødevareministeren i denne uge.
Side 1 af 1717 (34337 artikler)Prev1234567171517161717Next