bannerPos

Økoeksporten faldet med 46 millioner kroner

Den økologiske eksport faldt med 1,6 procent i 2018.
06-12-2019 11:25

Økoeksporten er faldet med 46 millioner kroner i 2018, mens importen er steget med 500 millioner kroner. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Økoeksporten er faldet med 46 millioner kroner i 2018, mens importen er steget med 500 millioner kroner.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Eksporten af de økologiske varer har haft en tilbagegang fra 3 milliarder kroner i 2017 til 2,9 milliarder kroner i 2018. Det vil sige et fald på 1,6 pct. i forhold til året før.

- Men det er en mindre tilbagegang end den generelle eksport, som i 2018 fik et fald på 2,9 procent, påpeger Økologisk Landsforening.

Faldet skyldes især mindre eksport af mælk og fløde, som til gengæld opvejes af en stigning i salget på hjemmemarkedet.

Derudover spiller den tørre sommer i 2018 også en vigtig rolle.

- Sommeren 2018 var hård ved de danske økologiske landmænd, så vi er ikke overraskede over resultatet, som vi ser alvorligt på. Men vi vil også glæde os over, at økologien fortsat er stærk på eksportmarkederne, og vi arbejder intensivt på at positionere dansk økologi på et marked, der er i vækst over hele verden, siger Pernille Bundgård, som er markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.

Importen af økologiske varer steg i 2018 med cirka en halv milliard kroner på især frisk og frossen grønt, samt på vin, frugt og nødder.

Tyskere tager fra

Landbrug & Fødevarer forventer, at økologi-eksporten vil stige igen både i år og i 2020, så den kommer op på 3,5 milliarder kroner.

- Hele 42 procent af den samlede eksport går til Tyskland, 15 procent går til Sverige, mens Asien aftager ti procent af den samlede eksport i 2018, oplyser organisationen.

Det er økologiske mejeriprodukter, der er den ubetinget største eksportsucces. I 2018 eksporterede Danmark økologiske mejeriprodukter for 1,2 milliarder kroner. Økologisk kød og kødvarer udgør 344 millioner kroner, og økologisk frugt og grønt er steget til 399 mllioner kroner.

mip

- Vi har stadig 18 procent vand i hveden enkelte steder

Hveden er stadig umoden i enkelte pletter rundt i marken, men ellers er høsten godt i hus hos Torben Kuhr nær Gjern i det midtjyske. Han vurderer, at udbytterne er tilfredsstillende, men ikke over middel.

Prognose: 1,6 millioner flere producerede svin i år

Landbrug & Fødevarer forventer i en spritny prognose, at antallet af producerede svin i år vil stige med 1,6 millioner stk. i forhold til 2019.

Test af maskiner skal forbedre høsten af græs til fremstilling af protein

En vellykket test af to forskellige høstteknikker skal nu give input til udvikling af den mest optimale metode at høste græs på, når det skal bruges til at fremstille protein til foderstof.

Det er op ad bakke med de frivillige BNBO-aftaler

Det kniber – som mange nok havde ventet – med at nå til enighed mellem landbrug og kommuner om, hvad »fuld erstatning« er, når det kommer til pesticidfri drift i BNBO. Østjysk kommune har nu sendt opgivende brev til miljøminister. Et brev formand for Odder-Skanderborg Landboforening, Jens Gammelgaard, også har skrevet under på.

Dyrenes Beskyttelse er bekymret for varme dyretransporter

Dyrenes Beskyttelse langer igen ud efter eksportører af smågrise. Grisene lider i varmen under transporterne ned gennem Europa, lyder det. Brancheorganisation: Vi har ingen interesse i at levere lidende dyr til kunderne.

Syre er et nødvendigt våben mod fremtidens tarmbetændelser

Skæringsdagen for fravænning uden medicinsk zink i foderet nærmer sig med hastige skridt, og der er udsigt til en af de større udfordringer i branchen. Forberedelsen til fremadrettet forebyggelse og håndtering af fravænningsdiarré er derfor højaktuel. To af branchens rådgivere betragter syre som et hjælpestof, der med sikkerhed vil indgå som en del af løsningen.
Side 1 af 1896 (37908 artikler)Prev1234567189418951896Next