bannerPos

Økoeksporten faldet med 46 millioner kroner

Den økologiske eksport faldt med 1,6 procent i 2018.
06-12-2019 11:25
Økoeksporten er faldet med 46 millioner kroner i 2018, mens importen er steget med 500 millioner kroner. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Økoeksporten er faldet med 46 millioner kroner i 2018, mens importen er steget med 500 millioner kroner.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Eksporten af de økologiske varer har haft en tilbagegang fra 3 milliarder kroner i 2017 til 2,9 milliarder kroner i 2018. Det vil sige et fald på 1,6 pct. i forhold til året før.

- Men det er en mindre tilbagegang end den generelle eksport, som i 2018 fik et fald på 2,9 procent, påpeger Økologisk Landsforening.

Faldet skyldes især mindre eksport af mælk og fløde, som til gengæld opvejes af en stigning i salget på hjemmemarkedet.

Derudover spiller den tørre sommer i 2018 også en vigtig rolle.

- Sommeren 2018 var hård ved de danske økologiske landmænd, så vi er ikke overraskede over resultatet, som vi ser alvorligt på. Men vi vil også glæde os over, at økologien fortsat er stærk på eksportmarkederne, og vi arbejder intensivt på at positionere dansk økologi på et marked, der er i vækst over hele verden, siger Pernille Bundgård, som er markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.

Importen af økologiske varer steg i 2018 med cirka en halv milliard kroner på især frisk og frossen grønt, samt på vin, frugt og nødder.

Tyskere tager fra

Landbrug & Fødevarer forventer, at økologi-eksporten vil stige igen både i år og i 2020, så den kommer op på 3,5 milliarder kroner.

- Hele 42 procent af den samlede eksport går til Tyskland, 15 procent går til Sverige, mens Asien aftager ti procent af den samlede eksport i 2018, oplyser organisationen.

Det er økologiske mejeriprodukter, der er den ubetinget største eksportsucces. I 2018 eksporterede Danmark økologiske mejeriprodukter for 1,2 milliarder kroner. Økologisk kød og kødvarer udgør 344 millioner kroner, og økologisk frugt og grønt er steget til 399 mllioner kroner.

mip

Få en plan B for generationsskiftet

Et generationsskifte involverer ofte mange familiemedlemmer, og det er ikke altid, at forventningerne er stemt helt af. Her kan et strategiforløb være løsningen, så der ligger en klar plan A for generationsskiftet – og gerne en plan B også, lyder det fra rådgivningschef.

Kameraovervågning af stalde i rivende udvikling

Jysk IT har specialiseret sig indenfor kameraovervågning af stalde. Både teknologi og efterspørgsel er i rivende udvikling – også inden for andre brancher end landbruget.

Hold fast i variable lån

Den danske rente kan sandsynligvis ryge endnu længere ned, så man skal holde fast i variable lån, lyder det fra Hans Fink, cheføkonom i Velas (tidligere LMO og Centrovice) og AgroMarkets.

Sætter fokus på malkeren

Med sin Parlour Performance Analyzer sætter SAC tal på, hvad der foregår i malkegraven. Det er blevet taget godt imod på bedrifterne både i Danmark og udlandet.

Vi elsker stadig sovs og kartofler

Selv om de seneste år har budt på et utal af forskellige madtrends, er der ikke ændret ret meget i danskernes madvaner, viser en ny undersøgelse fra Arla.

Parlamentarikere vil have indført bindende naturmål

Et flertal i Europa-Parlamentet har torsdag vedtaget, at EU bør gå foran og sikre, at 30 procent af EU’s territorium består af naturområder inden 2030. Forkert vej at gå, mener Venstres Asger Christensen.

Gør afgrøderne mere robuste med bio-stimulanter

- Planterne kan i nær fremtid stimuleres på en naturlig måde til at tiltrække mikroorganismer omkring deres rødder og blade, der gør planterne sunde og stærke, lød det på denne uges Plantekongres i Herning.

Nyt bæredygtigt foderprotein

På NutriFair offentliggjorde Danish Agro og proteinvirksomheden Unibio et nyt samarbejde omkring et bæredygtigt proteinprodukt, der måske kan blive et alternativ til eksisterende proteinkilder i dansk foderproduktion.
Side 1 af 1746 (34909 artikler)Prev1234567174417451746Next