Udpegning af sprøjtefri zone er populisme

Beskyttelsen af vandindvindingszoner omkring Aarhus er mere paradeforslag end fagligt begrundet. – Der er ingen anden mulighed end at gå rettens vej, siger ramt landmand i området.

I baggrunden ses motorvejen rundt om Aarhus med en næsten konstant trafik af blandt andet lastvogne og tankvogne med alle mulige stoffer. Motorvejen skærer sig lige gennem beskyttelseszonen, men er ikke omfattet af restriktioner. Her zonen, Aarhus Kommune ønsker beskyttet mod sprøjtning. Det omringer Knud B. Overgaards bedrift, Højbygård, og vil reelt forhindre ham i at drive sine konventionelle arealer udenfor beskyttelseszonen fra gården. Knud B. Overgaards gårdanlæg ligger midt i det beskyttelsesområde, Aarhus Kommune har udpeget til følsom landbrugsdrift.

Siden Aarhus Kommune for godt fem år siden med et brev om pesticidfri dyrkning på Knud B. Overgaards bedrift sendte ham ud i en usikkerhed om de fremtidige muligheder for erhvervsmæssig drift på Højbygård nær Harlev, har han fulgt de politiske sværdslag om Danmarks grundvand i medierne.

- Vi får selv vandværksvand fra det nærliggende Åbo Vandledningsforening. Her har altid været god vandkvalitet, og som landmand

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også