bannerPos

Vinder bæredygtigheds-pris

Kristian Lundgaard-Karlshøj, »Ausumgaard« mellem Holstebro og Struer, har vundet den nationale del af prisen »Baltic Sea Farmer of the Year«. Her ses han med Maria Lundgaard-Karlshøj. Foto: Jens Bach
18-09-2019 11:47

Kristian Lundgaard-Karlshøj, »Ausumgaard« mellem Holstebro og Struer har vundet den nationale del af prisen »Baltic Sea Farmer of the Year«, som WWF Verdensnaturfonden uddeler hvert år.

Prisen kan gives til landmænd, der går forrest for at reducere næringsafstrømningen fra deres gårde i landene omkring Østersøen.

Indtil videre er omkring 60 landmænd rundt om Østersøen blevet tildelt den nationale del af prisen, der er på 1.000 euro. Om godt en uges tid skal en international jury kåre en regional vinder, der modtager en pris på 10.000 euro ved en seance i Polen.

- Kristian Lundgaard-Karlshøj tænker hele tiden i gode, bæredygtige løsninger, som samtidig er økonomisk holdbare

Troels Toft, sektordirektør for planter, Seges

Blandt Ausumgaards initiativer er etablering af eget biogasanlæg, anlæg af vindmøller, etablering af minivådområde, og så er Ausumgaard partner i et projekt om at etablere et storskalaanlæg til udvinding af protein fra økologisk græs. Det skal øge arealet af græs i sædskiftet og samtidig producere et mere bæredygtigt protein end andre alternativer såsom soja. 

Økonomisk holdbart

Ausumgaard er også med i et andet projekt fra Teknologisk Institut om at producere melorme som proteinkilde både til fødevarer og som foder til husdyr. Produktion af protein i melorme kan til dels erstatte protein dyrket på markerne og dermed forhindre tab af næringsstoffer fra marken.

Troels Toft, der er sektordirektør for planter i Seges, har været med i den danske jury, der har udvalgt Kristian Lundgaard-Karlshøj.

- Kristian Lundgaard-Karlshøj tænker hele tiden i gode, bæredygtige løsninger, som samtidig er økonomisk holdbare, hvad enten det handler om miljø, klima, energi, selvforsyning eller dyrevelfærd. Og han får dem ført ud i livet med succes, siger Troels Toft, som også fremhæver Ausumgaard og dens ejer som et forbillede for andre.

Vil have stoppet udledning til Øresund permanent

I sidste øjeblik blev udledningen af 290.000 kubikmeter forurenende spildevand til Øresund udsat til efteråret. Udledningen bør dog stoppes permanent, lyder det fra både Danmarks Naturfredningsforening og Bæredygtigt Landbrug.

Nye klima-robuste hybridsorter

Et GUDP-projekt, Hybrimax, har som målsætning at fremavle nye hybridsorter i rug og roer, der forener høje udbytte med et lavt forbrug af pesticider.

Uændret Nord-West-notering

Nord-West-noteringen ligger på uændrede 54 euro, imens noteringen for otte kilo-grise ligeledes befinder sig på uændrede 35,5 euro.

Stor græskaravane tager på Danmarksturné

De orange græsmaskiner fra Kuhn kommer i juni forbi flere danske byer spredt over hele landet.

100 procent af svinene overlevede i forsøg med ny ASF-vaccine

Britiske forskere er kommet et skridt tættere på at udvikle en vital vaccine mod afrikansk svinepest (ASF), skriver PigProgress. I en nylig undersøgelse overlevede 100 procent af de svin, der var immuniseret med den nye vaccine, en dødelig dosis ASF-virus.
Side 1 af 1846 (36906 artikler)Prev1234567184418451846Next