LMO vinder sag: Skat satte medarbejderes husleje alt for højt

Ifølge Skat var markedsværdien af en landmands stuehuse nær svinestalde i Vestjylland at sammenligne med parcelhuse nær Aarhus og Grenå. Det var imidlertid alt for højt sat, viser en dom i Landsskatteretten. Dermed undgik medarbejderne et skattesmæk, fortæller LMO, der har ført sagen.

En afgørelse i Landsskatteretten betyder, at den vestjyske svineproducent Lasse Buhls medarbejdere slipper for at få store skattesmæk, efter at Skat vurderede markedsværdien af deres boliger alt for højt. 

Ifølge LMO, der har ført sagen for Lasse Buhl, mente Skat, at markedsværdien for stuehusene var at sammenligne med parcelhuse nær Aarhus og Grenå på trods af, at de lå nær svinestalde i Tarm i Vestjylland.

Det førte til skattesmæk for fire af Lasse Buhls medarbejdere, som ifølge Skat havde betalt for lidt i husleje for tre ejendomme, der var bygget på bedrifterne. En enkelt blev pålagt at betale skat af yderligere 400.000 kroner, selvom han ikke var ansat længere, oplyser LMO.

Glad for afslutning

Landsskatterettens afgørelse er kulminationen på tre års skatteretssager for Lasse Buhl, som har et sohold med 1.300 søer og 230 hektar markbrug

- Det har jo hængt mig langt ud af halsen for at være ærlig. Jeg synes, de er gået efter den lille mand i det her spil. Jeg er bare glad for, at sagen nu er afsluttet – for mig selv, men allermest for mine medarbejderes skyld, siger han. 

Ejendommene var stuehuse ude på landet med typisk fem kilometer til nærmeste busstop. Generelt var husene i fin stand, men eksempelvis lå en af ejendommene blot to meter fra svinestaldene, hvor der hentes grise om natten. Derfor blev huslejerne fastsat til omkring 15 kroner pr. kvadratmeter inklusiv forbrug afhængig af de tre ejendomme.

Skat anslog, at markedsværdien derimod var godt 40 kroner pr. kvadratmeter eksklusiv forbrug – altså godt tre til fem gange højere, end medarbejderne betalte.

Ingen gang på jorden

- For at nå frem til den høje markedsværdi sammenlignede Skat blandt andet med parcelhuse i villakvarterer i Hjortshøj og Hadsten, henholdsvis 15 og 25 kilometer nord for Aarhus centrum såvel som et nær Grenå i naturskønne omgivelser nær vandet, oplyser LMO.

- Det var jo dybt besynderligt, at de sammenlignede mine stuehuse med flotte parcelhuse i centrale dele af Østjylland. Det har jo ingen gang på jorden, og derfor var det også vigtigt at føre sagen. Det er useriøst fra Skat’s side, for vi har inviteret dem herud for at se ejendommene fire-fem gange både på telefon og skrift. Men det ville de ikke. Så de har værdisat ejendommene gennem tre år uden at vide, hvilken stand og beliggenhed, de har, siger Lasse Buhl, og tilføjer:

- Som udgangspunkt ville værdistigningen ikke ramme mig, andet end at det ville være svært at få udlejet ejendommene. Men mine medarbejdere fik jo enormt store regninger, som de ikke kunne leve med. Det ville jo også betyde, at mine fremtidige medarbejdere skulle bruge næsten hele deres løn på husleje og forbrug, hvilket jo ikke er realistisk. Derfor var det vigtigt for mig at føre sagen. 

Kritiserer Skat

LMO’s skatteekspert Mimi Shin Jensen, der har vundet sagen for landmanden, siger:

- Jeg glæder mig over, at vi har vundet sagen, men jeg ærgrer mig samtidig over, at Skat har trukket det så langt ud. Det er en regulær skrivebordsafgørelse fra deres side, og de tænker ikke over, hvor store konsekvenser, det har for landmanden. Samtidig har de slet ikke været lydhøre under sagen – og man kan altså ikke sådan ignorere forskellen mellem landsdelenes ejendomsværdier, som de har gjort her. Det er dybt ærgerligt, at de går efter den lille landmand.

Solgte ejendom for 75.000 kr.

Lasse Buhl havde i seks år forsøgt at sælge den ene af de tre ejendomme, som var beboet af medarbejdere i sagens periode. Men mulige købere var der ingen af, og derfor blev toppen af prisen gentagne gange kappet af. Til sidst kostede hele herligheden 575.000 kroner, hvoraf stuehuset for sig selv havde en værdi på beskedne 225.000 kroner.

- Derefter trak jeg den af markedet. Der var ingen udsigt til et salg, fortæller Lasse Buhl.

- Netop denne ejendom mente Skat skulle koste 12.000 kroner om måneden i husleje. Det hænger jo ikke sammen, siger han.

Opfordrer til at føre sagerne

Landsskatteretten endte med at fastsætte huslejen til et endnu lavere niveau, end det Lasse Buhl havde opkrævet i første omgang. Medarbejderne pålægges dog nu at betale forbrug oveni huslejen, hvilket ikke var tilfældet før.

Lasse Buhl opfordrer til, at man som landmand står fast på sit og ikke er bange for at føre sager videre i systemet – også selvom de kan være uoverkommelige. 

- Jeg synes helt klart, at man skal få ført sådanne sager, hvis man føler sig uretfærdig behandlet af enten Skat eller andre. For det kan godt betale sig, selvom det er en lang og sej kamp.

Mimi Shin Jensen tilføjer, at landmændene nu skal være opmærksomme på, at medarbejdernes huslejer nu kan komme i fokus hos Skat.

- Derfor skal man være sikker på, at lejekontrakterne er udfyldt helt korrekt, og at man på skrift har en begrundelse for, hvorfor man har fastsat huslejen, som man har, siger hun.

mip

Læs også