Bankerne smækker kassen i

Mange danske landmænd er nået til vejs ende. I flere og flere tilfælde smækker bankerne kassen i, realiserer tabene og tvinger de kriseramte landmænd til at forlade deres gårde, skriver FødevareWatch.dk og Finans.dk.

Både antallet af konkurser og bankernes tab på landbrug voksede eksplosivt i 2016, men i virkeligheden blev skæbnen for mange danske landmænd beseglet længe inden.

I begyndelsen af 2014 pegende alt i retning af, at landbruget endelig var på vej ud af en krise, som på det tidspunkt allerede havde varet i næsten fem år.

Optimismen var for alvor begyndt at brede sig i erhvervet, som i den grad havde brug for medgang efter flere år med store underskud og dramatiske prisfald på landbrugsejendomme. Dette håb om bedre tider blev imidlertid hurtigt skudt i sænk af en stribe begivenheder, som kastede erhvervet direkte ind i en endnu dybere krise.

I begyndelsen af februar 2014 blev der konstateret enkelte tilfælde af svinepest i blandt andet de baltiske lande, hvorefter Rusland lukkede for al import af svinekød fra EU, hvilket fik svinepriserne til at falde. Et par måneder efter forlod de kinesiske indkøbere pludselig de globale råvarebørser for mejerivarer og efterlod et tomrum, som fik priserne på mælk til at styrtdykke.

Som om det ikke var nok, indførte Rusland i august 2014 en boykot af stort set alle fødevarer fra EU, hvilket satte yderligere fart på prisfaldene.

På få måneder var en begyndende højkonjunktur dermed forvandlet til dyb, dyb lavkonjunktur. For mælkeproducenterne blev nedturen forstærket, da EU i 2015 afskaffede de såkaldte mælkekvoter, hvorefter produktionen af mælk voksede eksplosivt og udløste nye prisfald. Krisen var så dyb, at det i perioder var 85 pct. af mælkeproducenterne, der kørte med underskud.

Først omkring sommeren 2016 begyndte det igen at lysne for landbrugets indtjening, men da var det reelt for sent for mange landmænd. De havde allerede mistet størstedelen af deres egenkapital ved indgangen til 2014 og havde intet at stå imod med, da krisen igen skyllede ind over erhvervet.

Den fornyede krise tvang bankerne til at pumpe milliarder af kroner ind i de nødlidende bedrifter for at holde dem flydende, og efterhånden stod det lysende klart, at mange bedrifter var kørt uhjælpeligt fast. Bankerne begyndte derfor at stramme grebet om de kriseramte landmænd. Antallet af landbrugskonkurser voksede eksplosivt i 2016, og det samme gjorde bankernes realiserede landbrugstab, som ifølge nye tal fra Finanstilsynet steg 60 pct. i 2016.

Læs også