Gyllekæmpe på demotur i Danmark
En Holmer Terra Variant med Zunhammer gylleudstyr er nu begyndt på sin demotur til forskellige maskinstationer i Danmark.
Første stop på en demonstrationstur i Danmark for den tyskproducerede Holmer Terra Variant med Zunhammer-gylleudstyr blev så tæt, man næsten kan komme på den dansk-tyske grænse ved Padborg.
Brdr. Jacobsens Maskinstation blev de første til at prøve gylleekvipagen til nedfældning af gylle i en majsstubmark onsdag i denne uge.
Maskinfører Nicolaj Hoffmann Jensen hos Brdr. Jacobsens Maskinstation ved Padborg fik lejlighed til at køre nogle timer med maskinen og ville efter eget udsagn ikke løbe skrigende bort, hvis hans arbejdsgiver skulle finde på at investere i en selvkørende gyllemaskine fra Holmer.
Nem at køre
- Den er nem og hurtig at finde ud af, selv om det er en stor maskine at køre med, siger Nicolaj Hoffmann Jensen, der kan sammenligne med funktionen som maskinfører på en traditionel traktortrukket gyllevogn.
Holmer Terra Variant-redskabsbæreren har som grundspecifikation en kraftig kategori 4-baglift med otte tons løfteevne i øjerne. Derfor var det relativt simpelt at tilkoble en af maskinstationens egne tallerkennedfældere til gyllekæmpen.
- Den er meget nem at køre med. Også selvom jeg faktisk slet ikke kan se nedfælderen fra kabinen foran den 21.000 liter store glasfibertank, men kun kan betragte fløjene i spejlet eller i et kamera, der følger nedfælderen i den ene side, forklarer maskinføreren.
- Nedfælderens arbejdsdybde kan forudindstilles på et drejehjul og hæve-/sænkefunktionen styres bekvemt fra et joystik i højre armlæn. Det er nemt og logisk at arbejde med fra begyndelsen.
Nicolaj Hoffmann Jensen fremhæver også det lave støjniveau i førerkabinen.
- Til trods for, at kabinen er anbragt ovenpå den 512 hk store Mercedes V8-motor med udstødningsrør, der nærmest læner sig op af kabinen, er der et meget lavt støjniveau herinde, påpeger han.
Vacuumpumpe
Mens vi i Danmark fortrinsvis kører med gyllekraner og har indrettet standarden efter dette, er det i Tyskland og Holland langt mere udbredt at fylde gyllevognen med et vacuum-sugepumpesystem, som Zunhammer kører med.
- Selv om sugerøret på gyllevognen slås ud og rækker frem i synsfeltet fra førerkabinen, skal man lige vænne sig til at ramme helt præcis i sugetragten, der er anbragt hjemme i gylletanken. Her skal der køres lidt mere præcist, end det er nødvendigt med en pumpekran, som man bare kan dumpe ned i tanken, fortæller Nicolaj Hoffmann Jensen.
Fyldetiden for en tankfuld vurderer Nicolaj Hoffmann Jensen til at være nogenlunde det samme som med en pumpekran, i det konkrete tilfælde omkring tre minutter.
- Jeg kan forstå, at man i Tyskland har nogle pumpestationer, hvor sugepumpen får lidt hjælp fra en fyldepumpe i systemet. Så går det jo nok endnu hurtigere, siger han om sugepumpesystemet, der endnu ikke har vundet den store udbredelse i Danmark.
- Og så skal der lige laves et eller andet ved den manuelle spadeventil, der tømmer restgyllen ud fra pumperørets transportposition. Her er vi nødt til at køre med den åben hele tiden, og det dur jo ikke i Danmark, så der er lige noget, der skal løses, mener Nicolaj Hoffmann Jensen.
Vinklet lift
En af Holmer Terra Variant-maskinens oplagte fordele under gylleudbringningen er at køre i såkaldt dogwalk med sine fire 1.050 millimeter brede og skånsomme Michelin-dæk.
Når der køres dogwalk, står køretøjet en lille smule skråt på køreretningen. I modsætning til andre dogwalk-systemer, der med en fast lift på bagerste aksel parallelforskyder den samlede træklinje en smule, kan Holmer-liften drejes nogle grader til begge sider, hvorved der opstår en mere balanceret træklinje.
Den lille tilpasning af liftens vinkling sker automatisk alt efter om maskinen kører venstre-dogwalk eller højre-dogwalk.
Gps-forberedt
Som en såkaldt Trimble-forberedt maskine kan Holmer Terra Variant-gyllevognen køre med gps.
Ved opgaver, hvor der stilles krav om præcision, må antennen, der modtager korrektionssignaler, naturligvis sidde på redskabet eller tæt derpå, især når der er tale om et langt køretøj eller ekvipage.
Hos Holmer sikres denne præcision ved at anbringe antennen præcis over den vinklede baglifts drejepunkt. Derved vil gps-styringen af redskabet altid være præcis, uanset om der køres dogwalk til den ene eller anden side, eller redskabsbæreren anvendes til en såmaskine, en harve eller til gyllenedfældning.
Demo-tur
Fra importøren af Holmer-maskiner i Danmark, FMR Maskiner i Nykøbing F, fortæller indehaver og direktør Henrik Rasmussen, at gylleekvipagen de kommende dage skal videre til en maskinstation i Midtjylland og senere til Fyn.
- Vi har maskinen her i Danmark i en periode, så andre interesserede kan også henvende sig for en demonstration på egen jord, fortæller han.
I Danmark er Holmer-maskinerne mest kendte som selvkørende roeoptagere, hvoraf FMR Maskiner i dag servicerer mellem 45 og 50 selvkørende roeoptagere i Danmark.
Anvendelse året rundt
Den nye Holmer Terra Variant-redskabsbærer er mere end en selvkørende gyllevogn.
Skifteladsystemet gør det til en overkommelig opgave at stille gylleudstyret fra sig og anvende redskabsbæreren til andre opgaver.
- Vi har allerede nogle stykker, der kører i Danmark. For eksempel kører der en med en slamspreder, og på Lolland kører der en enkelt med en frakørselsvogn til roer, men mulighederne er faktisk langt større, hvis man vil udnytte redskabsbæreren hele året.
- Fastgødningsspreder, kalkspreder, såtank til en liftmonteret såmaskine, frakørselsvogne til ensilage, korn, kartofler og meget mere. Alt sammen kan klares med skånsom marktryk i kraft af de store dæk med lavt lufttryk, forklarer Henrik Rasmussen.
Som selvkørende gyllevogn med Zunhammer-udstyr i lighed med den, der i disse uger kører i Danmark, er der indtil nu produceret omkring 250 på fabrikken i det sydlige Tyskland.