LMB Danmark A/S afholder i samarbejde med CLAAS og de danske CLAAS forhandlere en turné landet rundt med en CLAAS LEXION 780 spækket med udstyr.

- Det er første gang i over 10 år, vi vælger at køre demo med den største mejetærsker i vores program, oplyser marketingchef Morten Nørtoft Jørgensen.

Baggrunden for, at det netop er en LEXION 780, der i år kører landet rundt, er bl.a. at Claas Lexion 700 serien til denne sæson har fået mange nye spændende udstyrsmuligheder så som 4D udskillelse/sold, GRAIN QUALITY kamera samt nye Stage IV motorer.

- 4D udskillelse/sold sætter en ekstra dimension på vores i forvejen velkendte og velafprøvet 3D soldkasse. Den fjerde dimension består i, at rotorklapperne nu også åbner og lukker i forhold til maskinens hældning. Det betyder, at materialet fordeles mere jævnt allerede på tilløbsplannet, og derfor øges kapaciteten på soldet væsentligt”, forklarer salgs- og produktchef Lars Søgaard.

Et andet spændende nyt udstyr er GRAIN QUALITY kamera, som er et kamera, der sidder i kornelevatoren, og ved hjælp af avanceret software kan måle mængden af knækkede kerner og andre urenheder i færdigvaren. Denne funktion giver piloten uvurderlig information til optimal finindstilling af maskinen.

Derudover har demomaskinen det unikke CEMOS AUTOMATIC system, som ved hjælp af stort set samtlige følere på maskinen automatisk justerer indstillingerne på udskillelse og renseri, så de tilpasses 100 % til de aktuelle høstforhold.

- CEMOS AUTOMATIC gør det, som selv den dygtigste pilot ikke får gjort – den justerer konstant på maskinens indstillinger, og sørger for hele tiden at optimere maskinen. Der kan på samme mark, eller for den sags skyld i samme skår, være forskellige høstforhold f.eks. lejesæd, lavninger med meget ukrudt, bakker eller forskellige afgrødemængder, og alt det tager systemet højde for, siger han.

- Så snart der måles en ændring på f.eks. spild eller belastning på en sensor, justeres maskinindstillingerne automatisk ud fra den nye information, fortæller Lars Søgaard.

Demomaskinen er en TERRA TRAC maskine, dvs. med bælte undervogn. Claas har markedets absolut bedst affjedret bælte undervogn. I Danmark sælges op mod halvdelen af hybridmaskinerne i Lexion 700 serien med bælter. Dette skyldes ikke udelukkende et ønske om større fremkommelighed i marken eller at få vægten af de store maskiner bedre fordelt, TERRA TRAC undervognen giver også en markant bedre komfort i maskinen, især når der køres med bredde skæreborde op til 41 fod.

Skærebordet på demomaskinen er et 12,30 meter (41’) VARIO skærebord, og når der høstes i denne bredde, er det vigtigt, at maskinens snitte-/spredesystem kan håndtere store halmmængder og sprede materialet i fuld bredde.

Claas har til denne sæson opdateret snitter og radialfordeler og en dansk test udført af Gefion i sidste sæson – med det nye system – viser at LEXION har markedets absolut bedste snitte-

/spredesystem.

- Vi har udstyret vores demomaskine med PREMIUM LINE snitterknive, som har større holdbarhed og længere levetid. PREMIUM LINE knivene sikrer en ensartet høj snittekvalitet i hele knivens levetid, og da kniven ikke bliver gradvist sløvet, resultere det i et mindre samlet brændstof-forbrug, siger Lars Søgaard.

Så er der lige det med størrelsen

Muligheden for at fremvise flere nye udstyrsmuligheder er ikke den eneste grundt til, at LMB i år har valgt netop Lexion 780 som demomaskine.

- Der er meget snak om hvilken mejetærsker, der er verdens største, og flere måder at ”måle” dette på. Det der i sidste ende tæller, er kapaciteten i marken, over en hel arbejdsdag og over en hel sæson. Vi kan med en demomaskine ikke vise max. kapacitet over en hel sæson, men vi kan og vil vise, hvad en Lexion 780 kan præstere i skåret og over en hel arbejdsdag under danske forhold, forklarer Morten Nørtoft Jørgensen, og tilføjer:

- Vi vil bevise vores påstand: At Lexion 780 er markedets største mejetærsker!.

Demoturnéen starter på Sjælland i midten af juli, og forsætter derefter over Fyn, Syd- og Sønderjylland op gennem Jylland og slutter i Nordjylland i slutningen af høsten.

Da det ikke er muligt at forudse vejret og de generelle høstforhold, er der ikke lavet en dato- og stedfast køreplan.

- Vi er sammen med vores forhandlere i gang med at finde demosteder, hvortil vi kan invitere kunder fra nærområdet. Vi opfordrer alle, der er interesseret i at se den nyeste mejetærskerteknologi i marken til at kontakte sin lokale CLAAS forhandler. Forhandlerne kan så kontakte de interesserede, når maskinen er i området, og der er fastsat tid og sted for demonstrationen, afslutter Lars Søgaard, der sammen med en tysk demopilot fra CLAAS Demoteamet, vil følge demomaskinen rundt i landet.