Medicinfrie grise: Kick-off møde viste stor interesse
Danskerne kan nu få kød fra danske grise som har fået en antibiotikafri opvækst, og generelt har haft forhold som resulterer i bedre velfærd.
Tilbuddet kommer fra selskabet Wiking Meat, som nu omfatter syv griseopdrættere.
- Griseopdrætterne arbejder med et helt nyt koncept, som holder grisene så sunde og generelt fri for sygdomme, at de ikke behøver antibiotika. De få grise der bliver syge, flyttes over i en anden stald hvor de behandles, og de bliver senere slagtet som ganske almindelige konventionelle grise, oplyser direktør Ingo Walterscheid.
Det er landmand Claus Wildenschild, Skovbøl ved Aabenraa, som gennem flere år har arbejdet på at udvikle det nye koncept. Han er en af grundlæggerne af selskabet Wiking Meat.
Konceptet betyder at over 90 procent af slagtegrisene opdrættes uden nogensinde at få antibiotika og andre uhensigtsmæssige behandlingsstoffer tilsat foderet, såsom det miljøfarlige zink.
Et overforbrug af antibiotika menes at blive en af de største udfordringer for menneskeheden i den kommende tid – det kan fremme multiresistente bakterier som ikke kan behandles med antibiotika. Derfor skal antibiotikaforbruget hos dyr, som i dag på verdensplan udgør 80 procent af antibiotikaforbruget, reduceres kraftigt i fremtiden.
Hos Wiking Meat opdrætterne styrker man grisenes immunforsvar, så kun et fåtal bliver syge. Det handler om foderets kvalitet, sammensætning, og forarbejdning. Foderet består hovedsageligt af lokalt dyrkede afgrøder, som opdrætterne i konceptet har fuldstændig styr på, og som følger særlige skrappe regler bl.a. omkring reduceret brug af sprøjtemidler (inklusive dem som indeholder glyphosat).
Samtidig undgår man at sprøjte efter afgrøden er plantet. Forsøg har påvist en sammenhæng mellem sprøjtning direkte på afgrøden og symptomer som diarre, , stress, aggressiv adfærd, halebid og andre lidelser. Disse er uhensigtsmæssige effekter, som indtil nu hovedsagligt er blevet bekæmpet med antibiotika.
Sundt og giftfrit foder kan forebygger disse negative effekter og styrker grisenes eget immunsystem. Det handler om bl.a. naturlige bakterier og enzymer. Resultatet er et sundt husdyr, som vokser op i et stressreduceret miljø med 20% mere plads og et betydeligt højere niveau af dyrevelfærd.
Grundprincipperne har opdrætter Claus Wildenschild udviklet på basis af en ændring af foderet gennem de seneste 12 år. Videreudviklingen fortsætter nu i Wiking Meat Systems.
Wiking Meat Systems har nu 7 opdrættere tilknyttet, hvoraf der er 2 soholdere. Kapaciteten er 53.000 slagtegrise på årsbasis.
- Wiking Meat vil give den domesticerede gris, som er et af menneskets ældste husdyr, en opvækst som udvikles til at følge høje dyreetiske og miljømæssige målsætninger. Konceptet sikrer eksempelvis, at opdrætter, soholder og slagteri ligger så tæt på hinanden, at grisen i hele sin levetid ikke kommer til at køre længere end samlet op til 2,5 timer. Det reducerer ikke kun grisens stressniveau men reducerer også CO2 belastningen. Wiking Meat introducerer desuden en fuld teknisk sporbarhed fra kødet tilbage til grisens oprindelsesgård i op til 5 år, fortæller Ingo Walterscheid.
Detailhandlen – lige fra store supermarkedskæder over specialbutikker til food service området og kødforædlingsbranchen – har vist stor interesse og mødte talrigt op til et kick-off møde i juli, som var det officielle startskud.
Det fandt sted på Claus Wildenschild’s gård syd for Aabenraa, hvor landbrugets fagfolk, detailkæders indkøbere, repræsentanter fra kødforædlingsbranchen, meningsdannere, samt familie og venner var samlet, og hvor to professionelle kokke Andreas Brok-Hartvig og Olaf Iskra lavede grilllækkerier og en særlig ringriderpølse. Det skete efter at de første Wiking Meat grise var blevet slagtet hos Danish Crown på slagteriet i Blans få kilometer fra gården.
Ingo Walterscheid fortæller, at hvervningen af nye Wiking Meat opdrættere foregår på en struktureret og selektiv måde:
- Wiking Meat arbejder nu videre med afsætning og hvervning af nye opdrættere overalt i landet. Det er planen at sætte 4 yderligere opdrættergrupper i gang frem mod ultimo 2017, så der samlet er en kapacitet på godt 300.000 slagtegrise fra omkring 40 opdrættere.
- Selv om der er stor efterspørgsel, kan vi først lukke flere opdrættere ind, når vi er sikre på, at de potentielle emner også formår at kunne leve op til konceptet. Der går 6 – 8 måneder, før de kan levere de første antibiotikafrie grise, siger han.