- Hos os må man gerne være ambitiøs, men det skal være på den positive måde.  Man må også gerne sige, at man er god og det er i orden at være stolt af sine resultater. Janteloven kan vi ikke bruge til noget.

Det fastslår exam. berider Thomas Dolleris Larsen, der sammen med sin hustru, exam. træner Anemette Holm Petersen driver AT Dressage i Hampen. En succesfuld og efterspurgt uddannelses- og konkurrencestald, der er populær blandt mange dressurryttere på højt niveau, både inden for pony og heste.

- Vi lægger utroligt meget vægt på, at vores ryttere flytter sig og hele tiden bliver bedre. Det er ligesom grundlaget for det hele. De skal blive bedre og bedre, vi er meget resultatorienterede.

- Jeg prøver at lære mine ryttere, at de skal ville noget og at de skal udfordre sig selv. Det er dét jeg mener med, at de skal være ”positivt aggressive”. En dygtig rytter skal være lidt fanden-i-voldsk, man går jo ikke efter at blive nummer to. Men altid på en positiv måde og altid på hestens præmisser, siger Thomas.

- Det handler om god og korrekt ridning, men det handler også om de signaler, vi sender som mennesker. Kropssprog, udstråling og hvordan vi sælger os selv, siger Anemette og tilføjer, at AT Dressage har nogle værdier, som præger stedet, nemlig ærlighed, respekt og ydmyghed.

- Jeg hverken kan eller vil sige til en rytter, at det ser fantastisk ud, hvis det ikke gør det. Vi siger tingene lige ud, men altid på en ordentlig og respektfuld måde. Ærlighed er vores varemærke, det ønsker vi at være kendt for, siger Thomas.

- Vi prøver derfor i et konstruktivt samarbejde at tilpasse rytterens målsætninger realistisk i forhold til evner og hestemateriale, hvorefter vi indleder ”jagten” på de små individuelle sejre i den daglige uddannelse af hest og rytter.

Mødtes i hesteverdenen

Anemette og Thomas etablerede AT Dressage i 2007, og det er deres fælles værk, som de har bygget op sammen. De driver det på fuldtidsbasis uden anden beskæftigelse, og der er stor søgning til stedet.

Parret kom på det tidspunkt fra ophold i Holland, hvor de begge arbejdede i en af Hollands største salgsstalde. De mødtes i hesteverdenen, og for dem begge gælder det, at de altid har haft et liv med heste.

At det lige netop blev Hampen, hvor de slog sig ned, var lidt af en tilfældighed. Her var den rette ejendom med de rette faciliteter og et godt hus, og det passede rigtigt godt til deres behov til en professionel stald.

 Thomas stammer fra Børkop og er udlært berider i Vejle Rideklub i 1996 ved berider Søren Knudsen samt Jens Trabjerg og Bent Pedersen. Efter endt læretid tog han til Tyskland, hvor han videreuddannede sig ved daværende landstræner for Tysklands dressurlandshold, Johann Hinnemann.

- Jeg har haft nogle gode læremestre, hvilket jeg er meget taknemlig for, da det betyder utroligt meget inden for denne branche, siger han.

Efter skiftende jobs i Tyskland og Holland, blev han daglig leder i Ringkøbing Rideklub, hvor han var tre et halvt år, og han har også været leder i Fredericia Rideklub, inden han igen drog til Holland. Han har arbejdet flere år med undervisning, uddannelse og stævnefremstilling af heste i Danmark, Tyskland, Holland, England og USA. Thomas har fungeret som landstræner for Norsk Rytterforbund fra 2009 til 2014.

Anemette stammer fra Roskilde-egnen. Hun er uddannet eksamineret træner ved berider Niels Henrik Christensen. Uddannelsen tog tre år, i dag tager den fire år, med forskellige lærepladser og teori på Vilhelmsborg ved Aarhus. Hun har erfaring med uddannelses- og stævnedeltagelse på Intermediare niveau internationalt, og hun har arbejdet med undervisning, uddannelse og stævnefremstilling af heste i Danmark, Tyskland og Holland.

- Jeg har altid været hestepige, jeg er opvokset på en gård, som var hjemsted for en ponyrideklub, det var guld for mig i min barndom, fortæller Anemette, der mødte Thomas i Ringkøbing Rideklub.

- Efter nogle år med arbejde i udlandet og deltagelse i mange store internationale stævner, var vi begge nået dertil, at vi gerne ville slå os ned i Danmark og stifte familie. Vi havde begge drømmen om at gøre heste og ridning til vores levebrød, og vi fulgte vores intuition og gjorde alvor af drømmen om at etablere vores egen uddannelsesstald, fortæller Anemette.

Parret har to døtre, Anna Sophia på fem år og Andrea Josephine på syv år, og de er allerede godt i gang med ridningen og har hver sin pony.

Læs hele artiklen i næste uges LandbrugSyd, som allerede kan ses på hjemmesiden