Få succes med at opflaske svage lam
I løbet af sæsonen bringer LandbrugFyn gode råd fra Team Fårerådgivning Gode. I næste uges avis er dette indlæg fra Randi Worm, der er dyrlæge i Nørre Nebel.
Nogle fårebesætninger - også store - har sat i system at samle svage lam og lam fra trillinger fra og opfostre dem på fåremælkserstatning. Der er ikke den store økonomiske gevinst, men det kan gøres med fin succes.
Finder du lammet afkølet på marken, så er det en god ide at tage temperaturen på det. Er temperaturen lavere end 37,5 grader, så skal lammet »varmes« op til 37,5 grader, inden den første mælk tildeles.
Det nyfødte lam skal have råmælk - enten udmalket fra et får lige efter det har læmmet (første gang), eller råmælkserstatning, der indkøbes som pulver inden læmmesæsonen. Råmælken gives til disse lam enten med flaske eller sonde. De skal have 50-100 ml pr. kg lam. Råmælken skal lammet have inden for seks timer efter fødslen for at få fulde glæde af den, da antistoffer fra råmælken lige efter fødslen kan passere tarmvæggen, men den lukker efterhånden for passagen.
Vær ikke bange for sonden. Den lægges stille og roligt, mens lammet synker den, så kun den røde tud er udenfor munden.
Fodring
Lammet skal have en mængde på 50-100 ml pr. kg legemsvægt fire gange i døgnet. Fåremælkserstatning foretrækkes på grund af højt indhold af råprotein og råfedt. Der udrøres 200 gram pulver i 50 grader varmt vand til 1 kg. Mælketildelingen stiger i løbet af de første uge i takt med drikkelyst.
Vælg en mælkeerstatning med mindst 50 % skummetmælkspulver. Efter 5-6 levedøgn tilbydes lammene kraftfoder. De fravænnes fra mælk efter en måned og en vægt på 10-12 kg. Der fortsættes med kraftfoder af god kvalitet eventuelt sammen med afgræsning.
Husk at succes kun opnås ved rigtig god hygiejne.