Fynske soholdere i forrygende udvikling

I de bedste sobesætninger præsteres der én ekstra fravænnet gris pr. kuld i forhold til gennemsnittet, og de seneste ti års udvikling ser ikke ud til at klinge af.

Det var Tom Østrup, Bækgården ved Broby, og Hans Sørensen, Kærbygård i Bregnør ved Kerteminde, der lå i top, da Centrovice gjorde produktionsresultaterne for 2016 op for de fynske svineproducenter.

Der er tale om resultater fra i alt 68 soholdere, der i gennemsnit har besætninger på 700 årssøer, samt fra 92 slagtesvinebesætninger, der i gennemsnit producerer 6.500 slagtesvin.

Stor fremgang


- Målt på resultater i soholdet, så går det strygende, understreger chefkonsulent for svineproduktion, Jan Brochstedt Olsen.

De bedste producenter ligger med en levendefødt og en fravænnet gris ekstra i forhold til gennemsnittet, og ser man ti år tilbage på, hvad der er sket med udviklingen i soholdet, så bliver man hurtigt  bekræftet i, hvor stærkt det rent faktisk går.

- I 2007 blev der i gennemsnit produceret 26,1 grise pr. årsso. Nu ligger de på 31,1. Det er en stigning på 19 procent, siger Jan Brochstedt Olsen, der påpeger, at antal fravænnede pr. kuld i samme periode er steget fra 11,9 til 14,2 grise, mens dødelighedsprocent indtil fravænning stort set er uændret på omkring 13 procent.


Ifølge chefkonsulenten, er der ingen tvivl om, at det er genetikken der har øget produktionen, men også management og øget fokus.

Læs mere i næste uges LandbrugFyn - se mere også i avisen her på siden

Læs også