Stor investering løfter Kumlegaard op i superligaen

Fokus på miljø og energibesparelser i forbindelse med et stort byggeprojekt på Kumlegaard, der er et af landets største ridecentre.

Efter et års livlig byggeaktivitet bliver Kumlegaard få kilometer øst for Lejre – på landevejen mellem Ringsted og Roskilde – nu et af Danmarks største ridecentre. 

Det er først og fremmest en ny 82 gange 49 meter stor ridehal, som får plads til mellem 600 og 800 tilskuere, der løfter Kumlegaard op i superligaen blandt ridecentre i Danmark. 

Herudover er der også bygget en cirka 680 kvadratmeter stor hestestald med 30 bokse, et kombineret maskinhus og lade, et hypermoderne velfærdsområde i tilknytning til den nye ridehal samt et gødningshus til oplagring af gødning fra de mange hestebokse.

Samarbejde med Agrovi

Byggeriet på Kumlegaard er sket i samarbejde med rådgivningsfirmaet Agrovi, hvor bygningskonsulent Peter Lønfeldt på vegne af ejerne, ægteparret Poul og Annette Møller, er tilsynsførende ved det store byggeprojekt.

- Det har været spændende at være involveret i så stort et byggeprojekt, siger Peter Lønfeldt, der oplyser, at på grund af byggeriets omfang gennemføres det under egen lokalplan.

- Rytterne kan, uanset vejret udenfor, fremover varme hestene op i den gamle ridehal. Passagen imellem den gamle og den nye ridehal er placeret sådan, at ryttere og heste kommer ind lige i midten af den nye ridehal, så de præsenterer sig bedre for tilskuerne, forklarer Poul Møller.

- Jeg kom personligt ind i hesteverdenen, da Danish Quarter Horse Association i 2008 stod og manglede en formand med forretningsmæssig erfaring. Den post bestred jeg så fra 2008 til 2016. I årene 2010 til 2014 var jeg desuden præsident for The Federation of European Quarter Horse Associations, fortæller Poul Møller.

Opsamler regnvand

Der er tænkt meget i miljø og energibesparelser i forbindelse med det store byggeprojekt på Kumlegaard, hvor der eksempelvis er etableret to 20 kubikmeter store tanke til opsamling af regnvand fra bygningernes tagflader. 

Det opsamlede vand bruges efterfølgende til at vande ridebanerne. I varme perioder vandes ridebanerne hver dag. Det kræver 3.000 liter vand hver gang, så det er meget store vandmængder, der spares i løbet af et år.

For at spare på elektriciteten er der etableret LED-belysning overalt – også i den gamle ridehal. Desuden er der installeret et 19,3 kiloWatts solcelleanlæg på en sydvendt tagflade.
Af æstetiske hensyn er alle facader i søstensbeklædte betonelementer. Og øverst i gavlen på den store, nye ridehal bryder et vinduesparti den store vægflade og kaster lys ind i hallen.

Blandt Europas bedste

Kumlegaard er et moderne western-ridecenter med avl og salg af quarter horses samt opstaldning af heste. Poul Møller står i dag med det forretningsmæssige ansvar for Kumlegaard, mens hustruen Annette og datteren Natasha Møller står for den daglige drift af familievirksomheden, der i øjeblikket har tre fastansatte medarbejdere.

- Når vi gennemfører denne store investering i stedet, skyldes det i vid udstrækning et ønske om at udvikle western-ridesporten i Danmark – samt at vores datter har både interesse for og evner til at være med til at drive en virksomhed af denne type, lyder det videre fra Poul Møller.

Det er netop datteren Natasha, der er blandt Europas bedste westernryttere, som varetager rideundervisningen på Kumlegaarden

Læs også