Klar til at afskalle havre i hele landet

Visti Møller fra Gammel Buurholt skal lige have justeret de sidste ting, inden han er klar til at køre landet tyndt med verdens første mobile afskalningsanlæg til havre.

De tre afskalningsmaskiner fra schweiziske Bühler er gennemtestede. De er til gengæld aldrig set som en del af et mobilt afskalningsanlæg før, som de står der på gårdspladsen hos Gammel Buurholt ApS i Øster Brønderslev.

- Det er verdens første mobile havreafskalningsanlæg, fastslår ejer Visti Møller.

De sidste knaster skal lige files af, inden man kan køre de forventede 8-10 tons igennem per time, men Visti Møller er sikker på, at maskineriet er klar til at køre på højtryk, når havrehøsten er i hus.

- Derfra skulle det gerne komme til at køre året rundt, siger Visti Møller, der ser stort potentiale i sit nye anlæg.

Især i forhold til de økologiske kvægbønder åbner det mobile anlæg muligheder for proteinrig foder uden de store omkostninger, mens afskallet havre også slår både hvede og majs energimæssigt. Også bedrifter med svin og fjerkræ kan få glæde af det optimerede korn.

Ifølge Seges præsterer afskallet havre 11,7 procent råprotein, mens hvede, byg og majs ligger på henholdsvis 9,5; 9,2 og 8,4. Ikke afskallet havre har 8,7 procent råprotein.

Energimæssigt ligger afskallet havre på 8,4 megajoule per kilo tørstof, mens hvede, byg og majs ligger på 7,8; 7,2 og 7,7. Ikke afskallet havre ligger på 6,2 megajoule per kilo.

Hvad angår fedtprocenten, kan andre kornsorter slet ikke følge med. Her ligger den afskallede havre på 8,9 mod 2,1; 2,6 og 4,0.

- Den ligger lige til højrebenet for landmændene. Især for økologerne, der skriger på billige proteiner. Havre er forholdsvis billig at dyrke, og kræver ikke den store kemi, mener Visti Møller.

Tænkte i tre år

Der står flere stationære afskalningsanlæg rundt omkring i landet, men idéen til et mobilt anlæg kom for tre år siden, da Seges kontaktede Visti Møller, der i forvejen kommer landet rundt med sit mobile såsædsanlæg, som renser landmændenes eget korn op til såsæd. En forretning han har slået sig op på siden 1991 efter en idé, der opstod, da han i sin tid kom hjem fra Australien, hvor han havde arbejdet på en farm, hvor de mobile anlæg var en del af hverdagen.

Derfor var et mobilt afskalningsanlæg også et oplagt bud på at videreudvikle forretningen, og da Seges ringede med forslaget, blev mulighederne også undersøgt.

- Dengang begyndte jeg at kigge rundt, om jeg kunne finde noget brugt, men der var ikke noget på markedet. Det betød, at der skulle investeres lidt mere, og derfor skulle jeg også være lidt mere sikker på idéen, før jeg kastede mig ud i noget. Det gjorde jeg så her i vinteren, og nu er vi snart klar til en vaskeægte verdenspremiere, siger Visti Møller, der har mødt stor interesse for afskalningsanlægget.

- Der har været en voldsom interesse for det, så vi skal nok få nok at lave, siger han.

Skaller på pilleform

Inden man er helt klar til premieren skal der lige justeres lidt på løsningen til at få dirigeret havreskallerne videre i systemet.

De har nemlig vist sig at fylde lidt mere end først antaget.

- Der går altid mange flere timer til at bygge sådan noget end man lige tror i første omgang. Det hele skal håndskæres og svejses sammen igen, og så er der altid lige noget, der skal rettes til. Men vi er klar til høst, garanterer han.

Og til den tid vil skallerne komme ud som piller. Foderværdien er ikke stor, men i forhold til goldkøer og drægtige søer vil det være en god ingrediens til at fylde maverne op, mens Stokerfyr og biogasanlæg også er oplagte endestationer for skallerne.
 

Læs også