Haderslev skal også kendes for sin fødevareklynge

Sønderjysk Landboforening, SLF, og Familielandbruget Syd holdt i fællesskab vælgermøde syd for Vojens hos Høgelund Mejeri, hvor omkring 50 politikere og vælgere mødte op til debat om landbrug, fødevarer og arbejdskraft.

SLF har inviteret til tre vælgermøder hos tre virksomheder, som lever af at servicere landbruget eller forarbejde råvarer.
Forleden var turen kommet til Høgelund Mejeri, hvor direktør Dagny Lange fortalte om Høgelund Mejeri:

-  Arla-Mejeriet Høgelund producerer hver år 9000 tons ost og har specialiseret sig i Danablu og Castello oste, som kun to andre mejerier også producerer i Danmark. Mejeriet eksporterer ost til hele verdenen, og har 150 ansatte.

- Vi gør os umage for at være en god arbejdsplads. Vi investerer i vore medarbejdere, kompetenceudvikler hele tiden, og er i god dialog med kommunens jobcenter, når vi søger nye medarbejdere. Vi sørger også for at produktudvikle og i det hele taget lægge os i selen for, at der er god tilbagebetaling til jer landmænd, fortalte Dagny Lange.

Dagny Lange kunne fortælle, at en af deres oste netop i tirsdags var blevet kåret som Danmarks bedste gourmet-ost i kategorien bløde oste til Danish Dairy Contest ved Landmejeriudstillingen. Unikaosten hedder R’Osten – navnet pga. dens rødlige farve. Denne pris var mejeriet naturligvis stolte over.

Og netop stolthed: Kommunen og borgerne burde også kende til mejeriet og dens bedrifter. I det hele taget er kommunen ikke nok bevidst om de fødevareklynger, der egentlig er. Det var der bred enighed om i forsamlingen:

-Landbruget skaber ikke kun arbejdspladser ude på gården. Landbruget skaber mange arbejdspladser i form af andre følgeerhverv. Hvis vi gør omverdenen mere opmærksom på det, så vil landbruget også komme til at fylde mere, pointerede borgmester H.P. Gejl, og roste SLF for at have taget initiativ til vælgermødet ude på en fødevarevirksomhed.

11 procent af beskæftigelsen kommer fra landbrug, fødevareerhverv og følgeindustri i Haderslev Kommune.
De fremmødte kommunalvalgskandidater havde mulighed for at fortælle, hvad de vil gøre for landbrugserhvervet. Repræsentantskabsmedlem fra SLF og gårdejer Mads Skau redegjorde også for sit kandidatur til regionsrådet, som der også skal stemmes om den 21. november.

Til slut var der debat, hvor tilhørerne – vælgerne - kunne stille spørgsmål.  Der kom mange emner op omkring vandløb, landdiger, kommunernes myndighedsbehandling, embedsfolks kontra politikernes magt, arbejdskraft, fødevareklynger, landbrugets omdømme, økologi og erhvervsuddannelser
SLFs bestyrelsesmedlem Johan Schmidt og næstformand Berith Nissen gjorde begge opmærksomme på, hvor stor en rolle kommunen har i forhold til forvaltning af landbrugets rammebetingelser og erhvervets mulighed for ageren og indtjening:   

- Det er vigtigt, at kommunen også ser sig som en medspiller, der både har indsigt og forståelse til at forvalte dens opgaver og myndighedsbeføjelser i respekt for landbruget. Vores ambition er, at vi vælger de kandidater, der ønsker en fortsat positiv udvikling for landbrug, fødevareerhvervet og følgeerhverv i kommunen, sagde Berith Nissen og pointerede, at SLF i dag har et godt samarbejde med netop Haderslev Kommune.

-Samtidig er det vigtigt, at skoler og uddannelsesinstitutioner også tænker landbruget ind. At myter aflives, og at børnene kommer på besøg i landbruget, så de kan se, hvad landbrug er. Der er brug for en indsats, der kan skaffe flere unge til landbruget og gøre det attraktivt at arbejde med landbrug.

SLF havde taget initiativ til tre vælgermøder, som foregik hos virksomhederne Brøns Maskinforretning i Tønder Kommune, Danish Crown Beef i Vejen Kommune  og endelig Høgelund Mejeri i Haderslev Kommune. 
 

Læs også