Nordfyn for fuld (grøn) gas

To nordfynske landmænd, der arbejder sammen om markdriften i et fælles markselskab, har etableret hver et biogasanlæg, som tilsammen producerer grøn gas nok til at opvarme 4.500 parcelhuse.

– Efter vi i 2008 havde lavet vores fælles markselskab, Fionia Agro, undersøgte vi mulighederne for at komme med som leverandører til det planlagte store biogasanlæg ved Bogense, Nature Energy Nordfyn, som blev indviet i januar sidste år.

Det fortæller de to nordfynske landmænd, Steen Zastrow, Tørresø, og Lars Langskov Nielsen, Uggerslev. Imidlertid fandt de, at det ville være dyrt at komme med i Bogense-anlægget, og så opstod ideen om at lave noget selv.

- Vi begyndte at tænke mere over det cirka i 2013, fortsætter de. Blandt andet på baggrund af, at det ved et politisk energiforlig for nogle år siden blev mere attraktivt at lave biogasanlæg.

God og grøn idé

Resultatet blev, at Steen Zastrow og Lars Langskov Nielsen fik lavet en energiaftale inden udløbet af 2015 – nærmere bestemt den 23. december. Det betød, at de kunne få tilskud til etablering af biogasanlæg. Mens det ikke er så attraktivt vedrørende tilskud, hvis man vil etablere et biogasanlæg i dag.

- Det var en stor proces at få anlægget finansieret. Det koster med runde tal 35 millioner at få bygget sådan et anlæg. Men på det tidspunkt, da vi fik lavet vores anlæg, var der mange, der ville være med til finansieringen. Ikke mindst når projektet for eksempel omfatter anlæg, der opgraderer biogassen til »grøn gas«, der kan leveres til det landsdækkende naturgasnet. Hvad der af flere grunde er en god idé.

Naturens materialer

De to nordfynske gasproducenter er stort set selvforsynende med råmaterialer til produktionen af biogas.

Lars Langskov Nielsen har en besætning på 650 søer og leverer ca. 16.000 slagtesvin om året, mens resten sælges som smågrise. Steen Zastrow har 700 søer og leverer omkring 18.000 slagtesvin om året. Desuden har han en større kyllingeproduktion.

Både Lars Langskov Nielsen og Steen Zastrow er glade for deres biogasanlæg, der fungerer fint, og som hver leverer ca. tre millioner kubikmeter opgraderet gas til naturgasnettet om året. Ud over energiproduktionen leverer anlæggene også en afgasset gylle, der både lugter mindre og er lettere optagelig for afgrøderne end den rå gylle.

Læs mere i denne uges LandbrugFyn, som allerede nu er lagt op her på hjemmesiden.


Læs også