Holder fast i kædegraveren

Mens de fleste bruger gravemaskiner eller drænplov, har SM Entreprenørfirma holdt fast i kædegraveren i 33 år, fortæller indehaver Bugge Ericsson, der kalder kædegraveren verdens bedste redskab til dræning.

Mens de fleste entreprenører tilbyder dræning ved hjælp af gravemaskiner eller drænplove, har SM Entreprenørfirma i Roslev ved Skive gennem 33 år holdt fast i sine kædegravere.
- Vi har brugt kædegravere siden 1984. Dengang var det med forbillede i Hedeselskabet, som brugte kædegravere, men droppede det igen engang i 80’erne. Men jeg er stadig overbevist om, at det er verdens bedste måde at udføre dræn på. Det er billigere end at bruge gravemaskiner, mens en drænplov har store begrænsning i forhold til, at man ikke har nogen chance for at se gamle drænrør, når man bruger den, fortæller Bugge Ericsson, der er tredje generation i firmaet, der blev startet af hans bedstefar i 1948.
I dag står Bugge Ericsson som indehaver, mens hans far Bo Ericsson stadig er med på sidelinjen.


Når 150 kilometer

Hos SM Entreprenørfirma har man fire kædegravere kørende. To selvkørende og to traktormonterede. Sidste år drænede de omkring 150 kilometer, og selvom dræningsarbejdet i landbruget lige nu står stille på grund af marker, der er for bløde til at køre ud i, regner Bugge Ericsson stadig med at nå op på cirka det samme i år.
- Lige nu kan vi ikke rigtig køre nogen steder, for hvis der er jordstykker, vi kan køre på, så trænger de bestemt ikke til at blive drænet, men vi har maskiner, der kan køre ud hele året, og efterspørgslen er der stadig, så jeg tror også, vi når de 150 kilometer i år, siger Bugge Ericsson, der ikke ser den våde sommer og de efterfølgende store vandmængder som den mest afgørende faktor for hvor mange kilometer, hans medarbejder kommer til at køre ud.
- Det handler primært om økonomi. Hvis der er overtræk på kontoen, kører landmanden hellere uden om de stykker, hvor der er vådt, men hvis der er penge at bruge af, ringer de til os, lyder den korte analyse.


Sammentømret gruppe

Selvom han mener at have verdens bedste udstyr, erkender Bugge Ericsson, at maskineriet i sig selv ikke er nogen garanti for et veludført stykke arbejde. Det handler stadig primært om folkene, der styrer dem.
- Der skal eksperter til for at styre maskinerne. Det skal være folk, der vil arbejde 12 timer om dagen i al slags vejr, og de skal være kloge nok til at styre alt det computerudstyr, der følger med nu om dage, og så skal de også være gode til at arbejde sammen, fortæller indehaveren, der sender hold á tre mand i marken, når der skal drænes.
- Mange af dem har arbejdet her i over 10 år og ved præcis, hvad hinanden gør, uden nødvendigvis at skulle snakke alt for meget sammen. Derfor vil de også hellere arbejde to mand end de vil have en afløser ind i ferieperioderne, fortæller Bugge Ericsson

Læs også