Oste skal have karakter

Det handler ikke om at ramme alle, men om at lave oste, som får dem,

der kan lide dem til at komme igen. Det er filosofien hos Ingstrup Mejeri,

som i 2009 blev overtaget af lokale investorer og medarbejdere.

I 1915 havde Ingstrup Mejeri 150 leverandører, der leverede 2,05 millioner kilo mælk om året. I dag kommer al mælk, der bliver forvandlet til ost på det nordjyske mejeri fra et enkelt landbrug, Vrejlev Kloster. Til gengæld leverer de 400 køer fra gården omkring 4 millioner kilo mælk.
Siden mejeriet blev oprettet i 1890 har det fungeret under flere forskellige konstruktioner. Først som selvstændigt andelsmejeri, så under Hirtshals Mejeri, der i december 2008 besluttede sig for at lukke afdelingen i Ingstrup, inden man blev opslugt af store Arla.
2009 valgte en gruppe lokale investorer sammen med de ansatte på mejeriet at købe Ingstrup Mejeri.
- Da vi omkring nytår 2009 gav et bud på mejeriet. Stod der et kreditforeningslån på 3 millioner, så man var ikke meget for at sælge til os. Men det eneste alternativ var ham i den røde Hanomag, der ville komme med sin vinkelsliber og skære alt det rustfri stål ud og tage med sig. Så i marts måned samme år blev vi enige om en handel, og i dag er vi gældfri, fortæller bestyrelsesformanden for Ingstrup Mejeri, Troels Holst, der nu står i spidsen for et mejeri, der i 2016 og 2015 har givet et overskud før skat på henholdsvis 2,7 og 4,3 millioner kroner.

Karakter

Mejeriet producerer årligt 570 tons ost. 10 procent bliver langet over disken i mejeriets egne lokaler, mens Rema 1000 er den største aftager på landsplan.
Mejeriets eneste mælkeleverandør, medejer og søn af formanden, Malthe Holst, er ikke i tvivl om, hvorfor det over de sidste otte år er lykkedes at få det 127 år gamle mejeri tilbage på fode igen.
- Det betyder alt for os, at vi kan få tre-fire kroner mere for vores produkter ude i butikken end de store kan, så vi kan på ingen måde konkurrere på prisen, men hvor andre går efter at ramme så bredt som muligt, går vi efter at lave oste med mere karakter. Folk skal vide, at det er en ost fra Ingstrup, de har sat tænderne i. Vi vil hellere have, at der er to-tre, der siger, at de ikke kan lide det, mens der så er én, der siger, at det lige nøjagtig er det her, han vil have, end vi vil lave noget, alle bare synes er okay. Det er den forretningsmodel, der er lykkedes for os, forklarede Malthe Holst.

Opgradering

Derfor har man også løbende sat produktionsomkostningerne op i stedet for at skære ned.
- Vi har lavet en løbende opgradering. I dag har vi for eksempel en mejeristuddannet til at styre lageret, hvor man før havde en med et truckcertifikat. Det er dyrere, men det betaler sig i sidste ende. Generelt har vi også været heldige i forhold til de mejerier, der er lukket heroppe i området. Det har været vores mulighed for at få fat i nogle rigtig dygtige folk, siger Malthe Holst.

Trofaste kunder

Der er i dag ni ansatte på mejeriet og en stor skare af trofaste kunder. Samtidig betyder beliggenheden nær Vesterhavet og turistmagneterne Løkken og Blokhus en hel del for eksistensen.
- Hver sommer er der jo 50.000, der skifter bopæl her i området. Og lige meget om solen skinner eller det regner, er der heldigvis altid nogle, der gerne vil have en ostemad. For nogle er det ligefrem en tradition, at de skal forbi mejeriet, når de er i sommerhus, fortæller Malthe Holst, der bestemt heller ikke har noget imod det, når nordmændene pakker kufferten til hjemrejsen med adskillige kilo ost.

Amatører til markedsføring

Selvom nordmændene har vist smag for den nordjyske ost, er der dog ingen udlandseventyr på tegnebrættet. Det har blandt andet en toldmur sat en stopper for. Og egentlig har man det meget fint med at holde sig hjemme i Vendsyssel, mens et par supermarkeder og restaurationer spreder produkterne i resten af landet.
- Som et lille mejeri har vi en autenticitet, som mange efterspørger. Vores ansatte har haft en ost i hænderne 14-15 gange, før den er klar til at blive sendt over disken, og vi skal ikke ud og lave en kæmpe masseproduktion eller have et københavnsk reklamebureau til at råbe os op til noget, vi måske ikke kan bære. Vi er nogle amatører til markedsføring, men det er nogle andre værdier, vi lever på, fastslår Malthe Holst.

Læs også