Jyske landmænd udvikler deres kolleger i Nepal

Der er brug for alle de fødevarer, som nepalesiske landmænd kan producere, fordi Nepal langt fra er selvforsynende. Der er derfor store muligheder for dem, der vil arbejde med landbrug i Nepal.

Vi, der har levet en del år, kan huske den store udvikling, danske landbrug har været gennem.Og meget af det, der er sket gennem de seneste mange årtier, er til det bedre. For landmanden, for husdyrene og for miljøet. Men vi bør dog ikke lægge skjul på, at der også er tilbageskridt pakket ind i fremskridtet.Når man som jeg, der skriver her, arbejder som projektkoordinator for Jysk landsbyudvikling i Nepal med ansvar for erhvervsudvikling og især udvikling af det nepalesiske landbrug, gælder det selvfølgelig om ikke at gentage de fejl, vi har begået herhjemme.Det er blandt andet udpining af jorden i form af mindsket indhold af humus, næringsstoffer og reduceret evne til at holde på kostbart vand. Med andre ord skal der virkelig hæges om jordens frugtbarhed, som sagtens kan blive endnu bedre - både i Nepal og Danmark.Brugen af alle resurser i markerne lige fra husdyrgødning over handelsgødning og sprøjtemidler til mekanisering med traktorer og redskaber skal også ske med stor omtanke.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også