Selv om danske landmænd hovedsagelig kaster deres kærlighed på rotor- eller hybridmejetærskere, er der fortsat stor og intens konkurrence mellem producenter af maskiner, hvor det er traditionelle rystere, der sorterer de sidste kerner og frø fra halmen. Herunder med et fokus på halmkvaliteten, så den egner sig til at blive samlet op med en ballepresser. Det sidste er vi nu langtfra alene om i det halmfyrende Nord.

John Deere melder sig til sæsonen 2016 med markante forbedringer i de opdaterede W- og T-serier af mejetærskere med henholdsvis fem og seks rystere. Nok til at øge kapaciteten med op til 15 procent. Maskinerne blev vist frem ved et pressearrangement i Østrig og Ungarn i denne uge.

Den primære tærskecylinders diameter er fortsat 660 millimeter, men broomslutningen er øget med otte grader for at øge tærskearealet og maskinens totale afgrødeindføring. Lige bag den primære tærskecylinder sidder en ledevalse, der holder halmen i flow og bringer det ind i kerneudskilleren. Ledevalsen er øget til 500 millimeter og kerneudskillercylinderen er øget til 800 millimeter og dermed den største af sin slags i branchen.

Frøtærskning

Faktisk nævner konstruktørerne fra John Deere selv Danmark og Nordvesteuropa som mål for de nye maskiner, fordi tærskeorganerne og en ny udskillerrist giver en bedre adskillelse, selv under svære og våde høstforhold, herunder også frøtærskning.

Det aktive udskillelsesareal er øget med 41procent til 3,3 kvadratmeter og 4,0 kvadratmeter for maskiner med henholdsvis fem og seks rystere.

Også soldene har fået et helt nyt design. Ved at bruge aluminium har John Deeres teknikere kunnet øget soldens størrelse uden at øge vægten. Med et soldareal på mere end seks kvadratmeter er soldene blandt de største i sin klasse. For at gøre funktionen på soldene lettere at justere, er underblæseren også blevet fornyet, og alle luftindtag giver en jævnt luftindtag og -fordeling. Ved hjælp af tests, udført i samarbejde med universiteter, er det påvist, at mejetærskerne kan levere en høj ydeevne med lavt spild i et større spænd af omdrejningstal på underblæseren. Dermed er det let at få mest muligt ud af mejetærskeren med minimalt spild – også for mindre erfarne førere.

Høj tømmehastighed

I takt med at flere landmænd og maskinstationer ønsker at undgå strukturskader fra store kornvogne inde i marken, tømmer man oftere af på forlandet. Derfor er det vigtigere end nogensinde at kunne tømme mejetærskerens tank hurtigt.

Maskinerne har derfor fået endnu højere tømmehastighed på op til 125 liter i minuttet, og derfor kan en 11.000 liter tank tømmes på mindre end 90 sekunder.

Hurtig omstilling

Hvis maskinjusteringer er komplicerede eller tidskrævende, udføres de ofte ganske enkelt ikke med den konsekvens, at det går ud over maskinens samlede ydeevne og kernekvaliteten.

For at løse dette problem har John Deere udviklet en hurtigkoblende »boosterbar« en slags ekstra broribbe, der kan svinges ind i afgrødeflowet på mindre end tre minutter i situationer, når der kræves kraftigere tærskning, for eksempel i byg. Denne boosterbar gør det unødvendigt at bruge brodækplader i broen, som reducerer det samlede aktive udskillelsesareal. Fordi der ikke behøves nogen dækplader, kan 600X skærebordet desuden omstilles fra byg til raps på tre minutter. Rapskniven har også en hurtigkobling.

40 kilometer i timen

Hurtigt skift fra mark til mark er blevet nemmere. Uanset om maskinen kører på bælter eller hjul kan den opnå tophastigheder på landevejen på op til 40 kilometer i timen.

Bæltemonteringens samlede trædeflade udgør faktor 1,7 i forhold til store 800 millimeter dæk, og giver mulighed for at køre, hvor det ellers er for vådt for hjulmaskiner.

Desuden reducerer bælter på forakslerne den generelle jordpakning og holder den maksimale transportbredde af maskinerne på henholdsvis 3,3 meter for maskiner med fem rystere og 3,5 meter for maskiner med seks rystere.

Opkoblet maskinen

Med en såkaldt Connected Combine pakke tilbyder John Deere sig med en række gps-løsninger. Først og fremmest Autotrac håndfri styring, så føreren kan koncentrere sig om at foretage finjusteringer fremfor at holde kurs og fuldt skår.

Der er også hjælp at hente, når maskinen skal finjusteres. Med Interactive Combine Adjustment (ICA) får føreren hjælp til at optimere maskinindstillingerne, og er der behov for dette, kan føreren sætte sig i forbindelse med en specialist hos forhandleren, hvor der er adgang til produktsupport når som helst.

Maskindata såsom udbyttekort og antal bearbejdede hektar for flere marker kan overføres trådløst via WDT (Wireless Data Transfer) til den sikre onlineportal MyJohnDeere.com. Her kan føreren så kontrollere og downloade data omgående, herunder opdateringer, tilmed under arbejdet således at intet glemmes eller går tabt. Det er også muligt for landmanden at foretage yderligere databehandling med sine rådgivere. Her indgår det avancerede JDLink, så logikstikkæden kan optimeres konstant.

Nye motorer

Der er stor overensstemmelse mellem T-seriens opdateringer og W-serien, der kan konfigureres med de samme avancerede teknologier.

For begge mejetærskerserier gælder, at de har John Deeres nye PSS-motorer, der overholder de nyeste emissionskrav. Ni liters motorerne øger effekten, mens de lidt mindre 6,8 liters motorer har nedsat omdrejningstal til 2.200 omdrejninger i minuttet, hvilket også giver en brændstofbesparelse.

Udstyret til efterbehandlingen af udstødningsgasserne med dieseludstødningsvæske, for eksempel AdBlue, foregår i et lukket kammer med overtryk af ren luft, placeret bag motoren, så der aldrig kan samle sig støv omkring delene, der har en meget høj temperatur.

For begge motortyper fremhæver John Deere, at forbruget af dieseludstødningsvæske kun er på en til tre procent af dieselforbruget.