Der er udsigt til dansk eksport af varmebehandlet kød til Kina, vurderer miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) efter Kina-rejse.
Efter et besøg i Kina, hvor hun mødtes med kinesiske
ministerkolleger i Beijing, hiver miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen
(V) gode nyheder for dansk eksport op af hatten.
Den bedste nyhed angår varmebehandlet svinekød. Svinekød
er den mest populære type kød blandt de 1,3 milliarder kinesere, hvor to
tredjedele af det kød, de spiser, kommer fra svin.
- Kinesernes viceminister for import/eksport har i dag
lovet mig, at der så snart som muligt bliver åbnet for, at danske virksomheder
kan sælge pølser og andet varmebehandlet svinekød. Det er kun tekniske knaster,
der adskiller de danske virksomheder 3-Stjernet og Tulip fra at rykke ind på
det kinesiske marked, oplyser ministeren.
Mulighed for oksekød
Også på oksekødsfronten lyder der positive toner fra
kineserne. I årevis har de ikke ville have noget med danske oksekød at gøre af
frygt for kogalskab.
- Nu har de bekræftet, at de vil komme på studiebesøg i
Danmark hurtigt. Første skridt mod at få åbnet markedet er, at de skal
anerkende, at Danmark er BSE-frit, og når de anerkender det, kan vi gå videre
med at få underskrevet en protokol. At de overhovedet interesserer sig for
oksekød, er et relativt stort skridt, lyder det fra Eva Kjer Hansen.
Kina vil ligeledes se på muligheder for at importere
fjerkræ og avlsheste fra Danmark.