Japans største svinefarm

Med foreløbig 12.000 søer full line forventer den familieejede Hayashi Farm om få år at være Japans største. Og uden gæld overhovedet

- Jeg er imponeret over driftsledelsen i de danske svinestalde, de gode foderanlæg og de høje, danske produktionsresultater med over 30 smågrise pr. årso.

Sådan lyder det fra Satoshi Hayashi, der er søn af ejeren af én af Japans største svinebesætninger og netop blevet færdiguddannet som dyrlæge i Japan. Nu er han på tre måneders studieophold på en række danske svinefarme, der generelt nyder en høj anerkendelse i Japan.

På spørgsmålet om, hvad han ikke syntes så godt om i de danske svinebesætninger, kommer den grundlæggende japanske høflighed med ikke at sige noget negativt frem. Men efter et par undskyldende undvigelser kommer lidt kritik.

- De store stier med mange søer giver både for fede og for tynde dyr, da de stærke æder fra de mere svage. Det giver dårligere trivsel og dyrevelfærd. Og så smager det magre, danske svinekød ikke så godt som vores mere fedtholdige japanske, smiler han.

Hele familien med i farmen

Det er en imponerende svinefarm, som Satoshi Hayashi’s far har opbygget i det centrale Japan lidt nord for hovedstaden Tokyo.

- Min bedstefar købte farmen, og den var ganske lille – især efter danske forhold, da min far overtog den. Men især inden for de seneste 15 år har min far udbygget fra dengang knap 1.000 søer til nu foreløbig 12.000 søer og en årlig produktion af 200.000 slagtesvin.

Farmen er nu fordelt på to gårde med søer, to gårde med smågrise og syv gårde med slagtesvin. Desuden er der bygget egen fodermølle.

- Mine forældre har udelukkende fået sønner, og mine tre brødre og jeg er nu i gang med at overtage farmen fra min far, som er blevet 62.

- Min ældste bror bliver driftsleder, den næstældste står for vores fodermølle, og vores tredje bror arbejder med salg og indkøb. Som den yngste og nu uddannet dyrlæge skal jeg stå for sundhed og biosecurity, fortæller Satoshi Hayashi.

Hans mor og brødrenes koner arbejder med administrationen af farmen, så hele familien er beskæftiget.

Fået konstateret PEDV

Men netop på biosecurity har Hayashi Farmen fået en udfordring.

- Vi har fået konstateret PEDV i vores stalde. PEDV er generelt udbredt over hele Japan, og for os betyder det en større smågrisdødelighed, lavere produktionsresultater på nu omkring 27 smågrise pr. årsso og generelt færre slagtesvin.

Som én af få japanske svinefarme har familien fast aftale med eksterne dyrlæger om sundhedsgennemgang af besætningen to til tre gange om måneden.

Farmen har ikke SPF-status, som kun et par få farme har i Japan og slet ingen familiefarme. Men farmen har alligevel ekstrem fokus på renlighed og sikkerhed inde og ude ved staldene.

- Vi har introduceret et meget grundigt renholdelsessystem kaldet 5 S, som er hentet fra Toyota, for vores cirka 100 medarbejdere.

Dansk knowhow ind

Han fortæller, at den gennemsnitlige alder for medarbejderne er omkring 28 år, at 30 procent er kvinder, og at flere kommer direkte fra japanske universiteter.

- Lønnen er høj i Japan – næsten som i Danmark. Så vi går efter høj produktivitet pr. medarbejder – omkring 100 søer full line pr. ansat.

Han vurderer, at vi i Danmark har op til 120 søer full line pr. ansat, og at gennemsnittet i Japan ligger nede på 50-80 søer full line pr. ansat.

- Vi lægger meget vægt på at samle ny viden og knowhow overalt i verden. Derfor er jeg taget til Danmark for at lære af jeres høje standard og kan tage en hel del ny erfaring med hjem.

Dansk i staldene

Der er dog allerede dansk genetik og staldteknik i farmens nye staldanlæg.

- Vi har etableret fast samarbejde med Danavl og har importeret både landrace og Yorkshire. Desuden har vi dansk foderanlæg og teknik på vores fodermølle, som vi byggede i 2011.

- En række stalde har stier fra danske Ikadan. Men her er også stisystemer fra USA, Tyskland og Holland, da vi vælger de bedste produkter fra hele verden. 

Fordoblet besætning om fem år

Foder er generelt meget dyrt i Japan, da alt skal importeres – primært fra USA og Australien.

- Vi køber endda foder i Danmark, smiler Satoshi Hayashi.

- Om bare fem år forventer vi, at vi har fordoblet vores besætning til over 20.000 søer med tilsvarende slagtesvin. Vi er så heldige, at vi kan få noget af den ellers meget sparsomme jord til udbygning af staldene.

Desuden har familien den nødvendige kapital til ekspansionen. Hidtil har der ikke været optaget nogen form for lån, og det skal der heller ikke i fremtiden

- Og så skal vi have produktiviteten op på dansk niveau, understreger Satoshi Hayashi, som håber snart at komme på en studietur til Danmark igen.

Læs også