Øko-ros til svineudspil

Hos Økologisk Landsforening tager man godt imod et forslag fra Enhedslisten

Enhedslisten fremlægger onsdag et udspil til fremtidens danske svineproduktion.

Udspillet indeholder forslag til udvikling i økologisk produktion og gradvis omlægning af svineproduktion til økologisk drift. Og forslaget bliver – måske ikke overraskende – positivt modtaget af Økologisk Landsforening.

- Dansk svineproduktion er udfordret økonomisk og samfundsmæssigt. Der er behov for nye visioner for bæredygtig, grøn vækst, der er lønsom for landmanden, sikrer gode jobs i fremtidens højværdi produktion, og som samtidig er godt for dyr og miljø. Enhedslisten har leveret et stærk udspil, der fortjener debat og dialog, siger formand for Økologisk Landsforening Per Kølster i en pressemeddelelse.

- Vi bider mærke i, at Enhedslisten ikke har sagt, at denne omstilling skal ske i morgen. Men som en overgang ligesom al industri i Danmark skulle igennem, hvor der lægges mere værdi i produkter—mere håndværk, mere bæredygtighed, mere kvalitet. Det er den danske måde at kæmpe sig frem på verdensmarkedet på, tilføjer han.

Færre svin

Per Kølster peger på, at Enhedslistens svineudspil angriber logikken, at flere svin skulle betyde flere arbejdspladser. Og formanden den holdning, at færre – men ifølge Per Kølster bedre grise – og en større investering i uddannelse, produktudvikling og håndværk er vejen frem til højværdi-produktion og bedre jobs i fødevaresektoren.

Han understreger samtidig, at forslaget ikke kan stå alene: 

- Mange i landbruget og politik har ensidigt fokus på at reducere landbrugets omkostninger frem for at øge værdien i produkterne. Omkostningsreduktion er vigtig, men det er ikke en forretningsstrategi. Det presser derimod etik, kvalitet og smag ud af varerne, og der bliver mindre for mennesker at lave, fordi håndværk spares væk. Det skal vendes. Håndværk skal tilbage – flere kloge hænder og hoveder betyder bedre jobs og bedre fødevarer.

Læs også