Enhedslisten fremlægger onsdag et udspil til fremtidens
danske svineproduktion.
Udspillet indeholder forslag til udvikling i økologisk
produktion og gradvis omlægning af svineproduktion til økologisk drift. Og
forslaget bliver – måske ikke overraskende – positivt modtaget af Økologisk
Landsforening.
- Dansk svineproduktion er udfordret økonomisk og
samfundsmæssigt. Der er behov for nye visioner for bæredygtig, grøn vækst, der
er lønsom for landmanden, sikrer gode jobs i fremtidens højværdi produktion, og
som samtidig er godt for dyr og miljø. Enhedslisten har leveret et stærk
udspil, der fortjener debat og dialog, siger formand for Økologisk
Landsforening Per Kølster i en pressemeddelelse.
- Vi bider mærke i, at Enhedslisten ikke har sagt, at
denne omstilling skal ske i morgen. Men som en overgang ligesom al industri i
Danmark skulle igennem, hvor der lægges mere værdi i produkter—mere håndværk,
mere bæredygtighed, mere kvalitet. Det er den danske måde at kæmpe sig frem på
verdensmarkedet på, tilføjer han.
Færre svin
Per Kølster peger på, at Enhedslistens svineudspil
angriber logikken, at flere svin skulle betyde flere arbejdspladser. Og formanden
den holdning, at færre – men ifølge Per Kølster bedre grise – og en større
investering i uddannelse, produktudvikling og håndværk er vejen frem til
højværdi-produktion og bedre jobs i fødevaresektoren.
Han understreger samtidig, at forslaget ikke kan stå
alene:
- Mange i landbruget og politik har ensidigt fokus på at
reducere landbrugets omkostninger frem for at øge værdien i produkterne.
Omkostningsreduktion er vigtig, men det er ikke en forretningsstrategi. Det
presser derimod etik, kvalitet og smag ud af varerne, og der bliver mindre for
mennesker at lave, fordi håndværk spares væk. Det skal vendes. Håndværk skal
tilbage – flere kloge hænder og hoveder betyder bedre jobs og bedre fødevarer.