BL vil skilte med dansk kvalitet

Bæredygtigt Landbrug foreslår, at der nedsættes en styregruppe, der skal fremme en ”Dansk kvalitet”-mærkeordning

Der skal skiltes med den danske fødevarekvalitet på indpakningen i butikkerne.

Det mener man hos Bæredygtigt Landbrug (BL), hvor man peger på, at eksempelvis dyrevelfærden i den danske dyreproduktion er i verdensklasse. Det får nu direktør i BL Bjarne Nigaard til at foreslå en ny mærkningsordning, der skal gøre det lettere for danskerne at vælge de sikre og sunde danske fødevarer:

- Vil man være sikker på, at maden er produceret ansvarligt, så skal man købe danske varer. Det ved heldigvis de fleste forbrugere – også i udlandet. Man får bedst kvalitet, hvis man køber danske varer og eventuelt handler lokalt. Det har efterhånden flere undersøgelser vist. Blandt andet er der færre pesticidrester, hvis nogle overhovedet, i danske varer, end der gennemsnitligt er i udenlandske varer.

BL har tidligere slået på, at handel med lokale varer er med til at holde hjulene i gang og madkvaliteten i top.

- Men det virker som om, at der nu er stemning for, at vi for alvor får sat fokus på de muligheder den enkelte forbruger har for at nyde godt af dansk landbrugs store kvaliteter og seriøse produktion. Derfor foreslår vi, at vi får sat gang i en egentlig mærkningskampagne, så forbrugerne kan identificere de lokale og danske varer. Og dermed gå efter netop den kvalitet, lyder det fra Bjarne Nigaard.

Troværdig mærkeordning

Han forestiller sig, at der bliver nedsat en styregruppe bestående af de førende danske leverandører, distributører og forædlere på fødevareområdet:

- Styregruppen skal helst også have politisk deltagelse fra regering og opposition, ligesom forbrugerorganisationer og fødevaremyndighederne bør være med. Vi vil have en ”Dansk kvalitet”-mærkningsordning, der er troværdig, og som kontrolleres løbende af de rette instanser.

BL oplyser, at hovedelementerne i organisationens forslag til en ny mærkningsordning – ”Dansk kvalitet” – er som følger:

- Danske fødevarer forsynes med et mærke/logo for ”Dansk kvalitet”.

- Ordningen administreres og kontrolleres af en styregruppe.

- Styregruppen består af leverandører, distributører, forædlere, forbrugere, politikere og myndigheder.

- Styregruppen opstiller en række krav til at kunne opnå mærkningen ”Dansk kvalitet”

- Alle fødevarebutikker i Danmark opfordres til at være med i ordningen, og til at opdele varerne synligt, så ”Dansk kvalitet” ligger for sig.

Læs også