VFL: Øko-mælkeproducenter kan tjene endnu mere end nu

Økologer kan hæve køernes ydelse ved at få tjek på foderet, vurderer økologikonsulent i Videncentret for Landbrug Arne Munk

Økologiske mælkeproducenter fik et bedre driftsresultat i 2013 end i 2012. Det viser en foreløbig analyse fra Videncentret for Landbrug (VFL). Analysen, der er baseret på regnskabsresultater fra 126 økologiske mælkebedrifter, viser en fremgang i driftsresultaterne på omkring 115.000 kroner.

Men økologerne har potentiale til at forbedre økonomien endnu mere ved at fokusere på at opnå en højere mælkeydelse.

- Den primære årsag til fremgangen var den rekordhøje mælkepris i 2013. De konventionelle mælkeproducenter fik dog en større fremgang i driftsresultatet, da de også opnåede en fremgang i køernes ydelse. Det gjorde sig desværre ikke gældende hos økologerne, siger økologikonsulent i VFL Arne Munk til centrets hjemmeside.

Her vurderer han, at årsagen til, at det ikke lykkedes økologerne at få hævet køernes mælkeydelse, skyldes at produktionen af græsmarksfoder ikke var så god i 2013. Derfor kan nogen have været tvunget til at købe dyrt kraftfoder udefra.

- Nogle har måske heller ikke kunnet øge tildelingen af kraftfoder væsentligt, da hovedparten af foderet på økologiske bedrifter jo skal være grovfoder. Meget tyder imidlertid på, at mange økologer kan have sparet for meget på kraftfoderet. Selv om det kan være dyrt at skulle købe kraftfoder ind, så giver det altså godt igen på mælkeydelsen, lyder det fra Arne Munk.

Han mener derfor, at økologerne kan hæve køernes ydelse ved at få tjek på foderet.

Læs også