VFL: Indtjening fastholdes på pænt niveau

Der er stadig stor forskel på indtjeningen mellem de enkelte driftsgrene, oplyser Videncentret for Landbrug

En gennemsnitlig landbrugsbedrift fik i 2013 et driftsresultat på knap 800.000 kroner.

Det viser en analyse af de første 3.374 regnskaber, som Videncentret for Landbrug (VFL) har gennemført. Dermed er resultatet stort set på samme niveau som i 2012.

- Selv om niveauet for driftsresultater isoleret set er pænt, så er det fortsat beskedent set i sammenhæng med en række år med dårlige resultater og de usikre konjunkturer. Resultatet skal også ses i sammenhæng med, at landmanden ud af driftsresultatet skal lønne sin egen arbejdskraft og forrente egenkapitalen, siger erhvervsøkonomisk chef på VFL Klaus Kaiser til centrets hjemmeside.

Men der er stadig store forskelle mellem de forskellige driftsgrene.

Ifølge VFL var året således relativt bedst for mælkeproducenterne, der kunne notere sig en pæn fremgang, mens bedrifter med planteavl og specielt svineproduktion i gennemsnit fik ringere resultater end året før.

Regnskaberne afslører dog også, at der er store forskelle mellem de enkelte driftsgrene.

Året var relativt bedst for mælkeproducenterne, der noterede pæn fremgang, mens bedrifter med planteavl og specielt svineproduktion i gennemsnit fik ringere resultater end året før.

- Resultaterne for 2013 påvirkes endvidere negativt af værdiændringer på besætning og lagerbeholdninger. I 2012 var situationen omvendt. Så reelt er der samlet set tale om en fremgang i størrelsesordenen 270.000 kroner i forhold til 2012, lyder det fra VFL.

Læs også