I dag blev mejeriuddannelsens jubilæum fejret på Kold College. Det skete blandt andet med udgivelsen af en jubilæumsbog.
På Kold College ligger i dag Skandinaviens eneste
mejeriuddannelsessted. Og i 125 år har der på stedet været uddannelse af
mejerister.
Det blev fejret i dag, præcist 125 år efter, at det første
hold mejerister satte sig på skolebænken på den daværende Dalum Landbrugs- og
Mælkeriskole.
Syv år tidligere var det første andelsmejeri oprettet i
Hjedding i Vestjylland, og derfor så man i det nye erhverv vigtigheden af
uddanne folk til behandlingen af mælken og for at optimere produktionen.
- I Danmark har vi et meget højt uddannelsesniveau inden
for mejeri. Det gør, at vores elever er eftertragtede over hele verden. Det
handler både om høje kvalitetsstandarder og en udtalt evne til
produktoptimering og produktudvikling, siger Bjarne Vagn Larsen, der
uddannelseschef på mejeriuddannelsen på Kold College.
Trods strukturændringerne i mejeribruget med nedlæggelse
af de mange lokale andelsmejerier har mejeriskolen, som i 1979 blev udskilt fra
Dalum Landbrugsskole, skolen formået at tilpasse sig mejeribranchen. Således
har Arla Foods alene hvert år 60-80 elever på Kold College.
Foruden jubilæumsarrangementet blev 125 års dagen fejret
med udgivelsen af borgen »Mælkens skole – mejeriuddannelse gennem 125 år«, der
er skrevet af forfatteren, arkivar Johnny Wøllekær, Odense Stadsarkiv.