Plan skal sikre øko-frugt mod pesticider

En ny handlingsplan fra Videncentret for Landbrug skal forebygge, at rester af pesticider ender i økologiske produkter

Efter efteråret 2013 blev der fundet små rester af stoffet prosulfocarb i fire partier økologisk frugt, og med faren for, at de økologiske producenter ikke kan afsætte deres varer, har Videncentret for Landbrug udarbejdet en ny handlingsplan, der skal forebygge, at rester af pesticider ender i økologiske produkter.

- Planen er blevet til med indspil fra alle aktører på området, herunder fra den økologiske produktion. Der er bred enighed om, at problemet kan forebygges ved omhyggelighed med sprøjtningen, siger Ivar Ravn, direktør i Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.

I samarbejde med virksomheden Syngenta Crop Protection, der producerer ukrudtsmidlet Boxer, som indeholder prosulfocarb, sætter Videncentret, som led i planen, gang i en række aktiviteter.

Sprøjteteknik

- De skal informere, uddanne og anspore landmændene til at bruge teknikker og sprøjte under vejrforhold, der minimerer risikoen for at midlet spreder sig til andre marker. Det handler blandt andet om at vælge de rette sprøjtedyser og sprøjte under de optimale vejrbetingelser, siger Ivar Ravn.

Han forventer, at handlingsplanen vil løse problemet.

- Det tager en tid, inden tiltagene slår igennem med fuld effekt, og jeg kan ikke garantere, at vi ikke vil opleve enkeltstående tilfælde af spredning også i fremtiden. Men målet med handlingsplanen er at vi fremover undgår spredning ud over de marker, hvor midlerne skal virke, siger han.

Læs også