Analyse: Landmænd betaler for meget i bidragssatser

Økonomiske forhold på din bedrift afgør langt hen ad vejen bidragssatsen. Dette giver mulighed for at handle for høje satser ned, siger chef

Din gæld, indtjening og andre økonomiske nøgletal på din bedrift afgør i store træk bidragssatsen på dit realkreditlån, viser en analyse fra Videncentret for Landbrug.

Lav gæld, rigelig likviditet og rentabilitet giver således gode muligheder for at få realkreditinstituttet til at give dig en relativt lav bidragssats.

- At der er en sammenhæng over til de økonomiske resultater er meget positivt, for det giver landmanden mulighed for at identificere, hvilke konkrete områder han skal forbedre sig på for at få mulighed for at forhandle sig til lavere finansielle omkostninger, siger erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug, Klaus Kaiser, i en kommentar til analysen.

Analysen viser, at en gruppe landmænd betaler i alt 84 millioner kroner for meget i bidrag i forhold til andre landbrugsvirksomheder i en sammenlignelig økonomisk situation. 2.900 bedrifter – det vil sige hver fjerde i denne gruppe – betaler endda mere end 10 procent for meget, i alt cirka 36 millioner kroner.

Læs mere i Effektivt Landbrug fredag – blandt andet om, hvorfor det ifølge Klaus Kaiser kan være svært for landmænd at skifte kreditinstitut.

Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.

Læs også