Minister vil stramme krav til minkavlere

Miljøminister Ida Auken mener, at minkfarme får særbehandling. Det skal være slut, siger ministeren

Minkfarme vil fremover få ændrede krav til lugt og til afstand til naboer. Og så skal kommunerne kunne gribe hårdere ind over for overtrædelser.

Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse, hvori miljøminister Ida Auken (SF) konstaterer, at minkfarmes afstandskrav til naboer ikke er de samme som for andre husdyrbrug:

- Nogle naboer til minkfarme er stærkt generet af lugt og fluer. I dag får minkfarmene særbehandling i forhold til, hvor stor afstand der skal være til naboerne på grund af lugtgener. Men sådan skal det ikke være længere. I fremtiden skal alle minkfarme overholde de samme grænser for lugt som alle andre husdyrbrug.

Miljøministeren vil også stramme reglerne for, hvordan gødningen på minkfarmene håndteres. Derudover vil kommunerne ifølge Miljøministeriet få bedre mulighed for at sætte ind over for minkfarme, der ikke overholder reglerne.

- Hvis man gentagne gange ikke overholder reglerne, så skal kommunerne kunne gribe hårdere ind over for overtrædelser, lyder det fra Ida Auken.

Efter planen vil de nye regler for minkfarme - der skal godkendes - træde i kraft i første halvdel af 2014.

Reglerne for afstandskrav til naboer bliver foreløbige, idet Miljøministeriet erkender, at der stadig mangler den fornødne viden om lugtproblemerne til at kunne fastsætte en konkret grænse.

Læs også