Videncentret: Øko-landmænd oplever pæn fremgang

De endelige driftsresultater for 2011 viser, at det blev et år med god økonomisk udvikling for især de økologiske planteproducenter

Fin fremgang for de økologiske planteproducenter. Fornuftige forbedringer for de økologiske mælkeproducenter. Et godt år for økologiske svineproducenter trods en mindre tilbagegang.

Sådan lyder konklusionerne fra Videncentret for Landbrug på baggrund af de endelige driftsresultater for 2011.

- Planteproducenterne kunne i gennemsnit notere et driftsresultat på 270.000 kroner. Det er en fremgang på cirka 380.000 i forhold til året før. Forklaringen på den bedre indtjening skal primært findes i bedre salgspriser på produkterne, siger specialkonsulent ved Videncentret for Landbrug William Schaar Andersen i en pressemeddelelse.

Ifølge Videncentret kunne de økologiske mælkeproducenter også notere fremgang. Her blev det gennemsnitlige driftsresultat på 287.000 kroner. Det er en fremgang på 125.000 kroner i forhold til året før.

Til gengæld gav produktion af økologiske slagtesvin en lidt ringere indtjening i 2011 i forhold til året før, hvis man ser isoleret  på økonomien i stalden.

Således oplyser Videncentret for Landbrug, at driftsresultat ved soproduktion oplevede et fald på 13 procent, mens slagtesvin oplevede et fald på 17 procent i forhold til året før. Et estimeret driftsresultat for en økologisk svineproducent i 2011 med 150 søer er 870.000 kroner.

- Det dårligere resultat kommer til trods for højere priser på økologisk svinekød. Det er primært høje priser på foder, der trækker resultatet i den forkerte retning, lyder analysen fra William Schaar Andersen.

Han understreger, at det trods positiv indtjening for de tre økologiske driftsgrene kun er svineproduktionen, der har et tilfredsstillende resultat til forrentning af egenkapital samt aflønning af ejerens indsats.

Læs også