Aktionsgruppe skal slås mod multiresistente bakterier

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har taget initiativ til at stoppe spredningen af multiresistente bakterie i landbruget

En rapport fra DTU har vist, at der er sket en stigning antallet af MRSA-smittede danskere.

Rapporten peger på, at smitten blandt andet kan skyldes, at flere og flere slagtesvin de seneste år er blevet smittet med MRSA. Derfor vil fødevareminister Mette Gjerskov (S) nu have spredningen af multiresistente bakterier i landbruget stoppet.

Hun har således taget initiativ til i samarbejde med sundhedsministeren at nedsætte en aktionsgruppe, som skal komme med forslag til, hvordan man kan stikke en kæp i hjulet for spredningen af bakterierne MRSA og ESBL. Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

- Det bekymrer mig, at vi ser en stigning i antallet af MRSA-smittede slagtesvin. Det er et problem for de mennesker som arbejder med dyrene og for deres familier. Når vi samtidig ser en stigning hos befolkningen generelt, er det et problem regeringen tager meget alvorligt, lyder det fra Mette Gjerskov.

Gruppen skal ifølge ministeriet tage udgangspunkt i det såkaldte One-health perspektiv, hvor sundhedsudfordring hos mennesker og dyr ses i tæt sammenhæng. Aktionsgruppen vil bestå af repræsentanter fra Fødevareministeriet og Sundhedsministeriet samt forskningsverdenen og erhvervet.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri peger på, at den DTUs Danmap-rapport, som udkom i starten af oktober, viste en stigning på 18 procent fra 2010 til 2011 i antallet af smittede danskere. Antallet af smittede svinebesætninger lå konstant på 16 procent, men rapporten viste en stigning i antallet af smittede svin på slagterierne.

Læs også