Hvalpesyge har spredt sig som epidemi

Siden juli har DTU Veterinærinstituttet diagnosticeret 110 mink fra 42 farme i Jylland med hvalpesyge.

En epidemi af den smitsomme og tabsgivende hvalpesyge er en realitet hos jyske mink, hvor sygdommen har bredt sig hastigt over de seneste uger.

DTU Veterinærinstituttet har siden første uge af juli undersøgt 183 mink, hvoraf 110 dyr var positive for hvalpesyge. Dyrene er indsendt fra 73 minkfarme, og der er blevet konstateret positive mink fra 42 af dem, oplyser instituttet.

 - Det startede med nogle enkelte udbrud i det sydlige Jylland, men nu har hvalpesygen spredt sig ud over hele Jylland som en epidemi, og der er ingen tegn på, at det er ovre, for vi får fortsat mistankesager ind, siger Mariann Chriél, der er dyrlæge ved DTU Veterinærinstituttet.

Største udbrud siden 2003

I sidste halvdel af 2011 påviste DTU Veterinærinstituttet udbrud af hvalpesyge på tre danske minkfarme. Det var første gang siden 2007, at der var udbrud af hvalpesyge i Danmark.

Det nuværende udbrud er det største siden 2003, hvor 49 farme var ramt.

Der findes ingen behandling for dyr smittet med hvalpesygevirus. Den eneste måde at forebygge udbrud er vaccination af besætningerne. Dyr i inkubationsfasen vil ikke kunne reddes ved vaccination.

Læs også