Fem millioner kroner til forskning i halte køer

Det Frie Forskningsråd har bevilget fem millioner kroner til udvikling af en vaccine mod Digital dermatitis, der angriber køers klove

DTU Veterinærinstituttet står i spidsen for et forskningsprojekt, som Det Frie Forskningsråd har bevilget fem millioner kroner til. Det oplyser DTU Veterinærinstituttet.

Projektet går ud på at forsøge at udvikle en vaccine mod den alvorlige kvægsygdom Digital dermatitis, der angriber klovene og har store konsekvenser for både økonomi og dyrevelfærd.

Digital dermatitis er en smitsom klovsygdom og er på verdensplan årsag til både nedsat dyrevelfærd og store økonomiske tab i malkekvægsbesætninger. Sygdommen giver betændelse i huden omkring klovene, hvilket kan gøre køerne kraftigt halte.

Lige nu behandles sygdommen blandt andet med antibiotika, men nu vil man altså - med professor Mette Boye fra DTU Veterinærinstituttet i spidsen – udvikle en vaccine mod bakteriesygdommen.

Målet med projektet er ifølge DTU Veterinærinstituttet at identificere antigener, der kan anvendes til udvikling af en effektiv vaccine mod Digital dermatitis.

Arbejdet løber over tre år og udføres i samarbejde med lektor Morten Nielsen og professor Thomas Sicheritz Pontén fra Center for Biologisk Sekvensanalyse ved DTU Systembiologi.

Læs også