Miljøminister forbyder sprøjtemidlet bifenox

Miljøminister Ida Auken (SF) sætter nu en stopper for landbrugets brug af ukrudtsmidler med aktivstoffet bifenox

Miljøminister Ida Auken har for nylig bekendtgjort, at hun vil føre en strammere og hårdere linje over for sprøjtemidler, og nu sætter hun handling bag ordene.

Ministere forbyder således nu landmændene at bruge sprøjtemidler med aktivstoffet bifenox. Det sker efter, at Miljøstyrelsen har vurderet, at bifenox kan medføre en forurening af grundvandet.

- Drikkevandet skal være rent. I Danmark skal vi trygt kunne åbne for vandhanen og drikke vandet uden at frygte, at der er sprøjtemidler i det. Nu har vi påvist, at bifenox kan føre til, at grænseværdien for sprøjtemidler i grundvandet overskrides. Derfor fjerner jeg landbrugets mulighed for at bruge bifenox, så vi sikrer, at drikkevandet forbliver rent, siger miljøminister Ida Auken i en pressemeddelelse.

Bifenox blev i 2008 godkendt til at bekæmpe ukrudt i korn, raps og frøgræs, da producentens undersøgelser af stoffet viste, at grænseværdien for pesticider i grundvandet ikke ville blive overskredet. Men Miljøstyrelsen har fået testet stoffet i Varslingssystemet for pesticider i grundvandet. Bifenox er blevet testet syv forskellige gange, og i to tilfælde blev grænseværdien overskredet med nedbrydningsproduktet bifenox-syre.

Læs også