Arla: Pres på prisen påvirker halvårsregnskabet

I årets første seks måneder var Arlas omsætning knap 30 milliarder kroner, men koncernen mærker presset

Robusthed i en tid med prispres.

Det er overskriften på det halvårsregnskab, som Arla netop har offentliggjort. I en pressemeddelelse oplyser Arla, at man i årets seks første måneder nåede en omsætning på 29,9 milliarder kroner. Der er dermed tale om vækst, idet halvårsresultatet på samme tid sidste år var 27 milliarder kroner.

Men ifølge Arla er mælkeprisen til andelshaverne under pres. Således er Arlaindtjeningen for halvåret på 2,64 kroner pr. kilo, hvilket er under sidste års halvårsniveau på 2,74 kroner pr. kilo mælk.

- Vi forventer at nå vores planlagte årsresultat på tre procent af omsætningen svarende til 1,8 milliarder kroner, men mælkeprisen til andelshaverne er ikke, som vi ønsker den. Industrimarkederne har udviklet sig mere negativt end forudset, siger koncernøkonomidirektør i Arla Frederik Lotz i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Primært på grund af en uventet forøget mælkeproduktion i verden, der presser prisen og dermed indtjeningen på vores salg af råvarer til industrien og på den globale E-auktion, hvilket rammer en fjerdel af vores mælk.

International fremgang

Arla fremhæver imidlertid, at man oplever vækst uden for Europa. Eksempelvis er væksten 40 procent i Rusland. Samtidig har Arla store forventninger til en strategisk vigtig aftale, som man har indgået med den kinesiske fødevarevirksomhed COFCO om et medejerskab af landets største mejeriselskab Mengniu Dairy Group.

Derudover har Arla indgået to store fusionsaftaler i Europa med Milk Link i Storbritannien og MUH i Tyskland.

- De to fusioner vil fundamentalt styrke Arla. Hvis aftalerne godkendes af konkurrencemyndighederne, vil de øge omsætningen med omkring 11 milliarder kroner på årsbasis, vurderer Frederik Lotz.

Arla oplyser, at den forventede omsætning i 2012 bliver i omegnen af 60 milliarder kroner uden fusioner. Falder fusionerne helt på plads, forventes omsætningen at ramme omkring 62 milliarder kroner i 2012.

Læs også