L&F appellerer til staten om at sikre hurtigt bredbånd til alle

Staten må gribe ind og sikre, at de landmænd der er ramt af Skyline-konkurs kan få hurtigt internet, mener L&F.

Bredbåndsselskabets Skylines konkurs og den deraf manglende mulighed for flere landmænd i Nord-, Midt- og Vestjylland til at få hurtig og stabil internetforbindelse giver anledning til dybe panderynker over hele erhvervet.

Sådan skriver erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer, Lone Saaby, i et brev, som man netop har sendt til Digitaliseringsstyrelsens direktør, Lars Frelle Petersen.

Her opfordrer man styrelsen, der hører under Finansministeriet, og som står i spidsen for digitaliseringen af Danmark og har ansvaret for at implementere regeringens digitale ambitioner, om at foretage sig noget, så landmændene kan få internet med en hastighed på mindst 5 Mbit.

Det er nemlig nødvendigt, hvis landmændene skal være i stand til at overholde regler og forpligtigelser over for staten, og benytte sig af statens egne it-løsninger, som eksempelvis Tast selv-service, der bruges til at søge om hektarstøtte fra EU.

- Efter Skylines konkurs har det jo været nærmest umuligt for en række landmænd at få en internetforbindelse, der er hurtig nok til at kunne klare de ting, som de skal klare, når de ansøger om landbrugsstøtte og så videre, siger Lone Saaby.

Det er lidt fjollet

Hun fortæller, at Landbrug & Fødevarer er bekendte med en del landmænd, der har været i kontakt med op til fem bredbåndsselskaber uden, at der har kunnet findes en løsning. Landmændene kan således maksimalt forvente at få en forbindelse på 2 Mbit, hvis de er blandt de heldige. Nogle landmænd kan maksimalt således maksimalt få forbindelser med en hastighed på 0,7 Mbit. En hastighed der var standard i byerne for over ti år siden, hvilket er en evighed siden i internet-år.

- Og set i lyset af, at det offentlige stiller krav om, at alting skal foregå digitalt, så er det lidt fjollet, at man ikke kan få adgang til de hastigheder, som man skal bruge, siger hun.

Hun forklarer, at hun mener, at Digitaliseringsstyrelsen må sørge for, at der er nogle udbydere til stede i de områder, hvor det i dag ikke er muligt at få en hurtig bredbåndsforbindelse.

Ikke vores område

Hos Digitalstyrelsen er det ikke muligt at få en kommentar i denne uge på grund af ferie. Noget kunne dog tyde på, at Landbrug & Fødevares meddelelse er havnet et forkert sted, når det kommer til Skyline-problematikken da Digitaliseringsstyrelsen meddeler, at man ikke har ansvaret for teleområdet. Det er således Erhvervs og Vækstministeriet som har ansvar for alt vedrørende teleområdet, herunder udbredelse af bredbånd.

Læs også