De dygtigste trækker fra resten

VSP forventer at se et markant spænd mellem gennemsnittet og de 25 procent dygtigste slagtesvineproducenter i både 2012 og 2013.

3 kroner til gennemsnittet. 68 kroner til den dygtigste fjerdedel.

Så markant bliver forskellen i indtjeningen for Danmarks slagtesvineproducenter i 2012, lyder en frisk prognose fra Videncenter for Svineproduktion (VSP).

Heri forudses, at de økonomiske resultater for svineproducenterne bliver positive for resten af 2012 og endnu bedre i 2013.

I prognosen skønner VSP, at resultatet pr. slagtesvin for en integreret produktion vil blive forbedret med cirka 60 kroner i forhold til 2012, så producenterne i gennemsnit skønnes at opnå et resultat på 62 kroner pr. slagtesvin, mens de bedste 25 procent skønnes at opnå 125 kroner pr. slagtesvin i 2013

- Den positive udvikling skyldes en stigende afregningspris og efterbetaling til landmanden. Årsagen til den forbedrede afregningspris skyldes en god udvikling på eksportmarkederne samt forventning om stigende priser i EU som følge af en svagt faldende produktion af svin, hedder det i prognosen.

Ubekendte kornpriser

Analytikerne pointerer, at kornpriserne arbejder i modsat retning.

- De høje kornpriser påvirker den samlede bedrifts økonomi meget lidt, hvor kornforsyningsgraden er høj, og meget, hvor den er lav. I gennemsnit har svineproducenterne en kornforsyningsgrad på 60 procent.

Det understreges, at der er betydelig usikkerhed i forbindelse med langsigtede skøn.

 

 

 

 

Læs også