Penge i – men ikke til - pelsdyravlen

På Åskovgård Mink I/S tages i disse dage en stor, moderne minkhal i brug. Men både hos den østfynske minkfarm og hos mange andre pelsdyravlere støder man trods de gode produktionspriser på vrangvilje i finansverdenen.

Det går rigtigt godt for pelsdyravlen i Danmark for tiden. I gennemsnit fik minkavlerne sidste år 411 kroner for hvert skind, og ved årets første pelsauktion hos Kopenhagen Fur i februar lå prisen meget tæt ved 500 kroner – eller langt det højeste niveau nogensinde.

Derfor er det naturligt, at mange i branchen nu vil effektivisere og udvide produktionen. Men både miljømyndighederne og finansverdenen sætter »lus i skindpelsen«.

Det oplever flere pelsdyravlere, blandt andet far og søn, Jørgen og Jens Jensen, der sammen driver Åskovgård Mink I/S ved Refsvindinge på Østfyn, og som med en nyopført hal nu kommer op på en årsproduktion på 20.000 skind.

Fire år før godkendelse
I over fire år måtte de vente på at få miljøgodkendt opførelsen af minkhallen, der får plads til omkring 1300 tæver eller op til pelsningen sidst på året i alt 7.900 mink.

Og trods de gode tider for branchen var det »kun« deres trofaste lokale pengeinstitut, Frørup Andelskasse, som var beredvillige med finansiering. Realkreditinstituttet sagde nej.

- Det er de store problemer for pelsdyravlen. Faktisk oplever vi, at kreditverdenen generelt siger nej til minkavlerne eller kun vil yde lån til de dyrere stålhaller, med den underlige begrundelse, at de kan anvendes til andre formål. Selv om ingen selvfølgelig søger lån til en minkhal med den baggrund, påpegede Per Thyrrestrup fra Års, der har leveret den store træhal med minkbure til Refsvindinge, og i den egenskab derfor i tirsdags var blandt gæsterne ved åbent hus arrangementet på den østfynske minkfarm.

Som indehaver af byggefirmaet, der har specialiseret sig i opførelse af minkhaller, oplever han, at rigtig mange vil udvide eller i det hele taget starte som pelsdyravler.

- Forleden talte jeg med en 27-årig minkinteresseret, der skulle låne 4,5 millioner for at starte op, og som havde de 800.000 kroner på bogen allerede. Han fik også nej, og nu tager han nok i stedet til Polen. Her kan man nemlig godt starte op, endda med lån fra velvillige tyske banker, fortæller den jyske mink-entreprenør, der selv har en stor pelsdyrproduktion.

 

Læs også