Analytiker: Ny recession vil ramme os

Inden for et år havner vi i en europæisk recession med risiko for dyk i renter og kornpriser, vurderer chefanalytiker.

Det går slet ikke så godt med økonomien i Tyskland, som stort set alle økonomer mener. Tværtimod skal vi forvente en ny recession i Tyskland og resten af Europa i løbet af det næste års tid.

Vurderingen kommer fra dansk landbrugs Dr. Doom, chefanalytiker i Finanshuset Demetra, Svend Jørgen Jensen, som var blandt de første til at forudsige den økonomiske krise, der ramte globalt i 2008.

Nu er han atter ude med advarsler i en tid, hvor mange ser positivt på den økonomiske udvikling.

Svend Jørgen Jensen mener, at Europas store vækstlokomotiv, Tyskland, lige nu viser de første tegn på, at landet er på vej ind i det, som chefanalytikeren kalder en »alvorlig recession«. Blandt andet er den tyske industriproduktion for nylig faldet.

Tyskland er ikke i stand til at trække Europa op af det økonomiske dynd, det er havnet i, mener chefanalytikeren.

Resultatet er formentlig en europæisk recession, der også vil bringe Danmark i recession. Dette vil medføre en bølge af tvangsauktioner, som også vil »få en effekt« inden for dansk landbrug, mener chefanalytikeren.

Global svækkelse
Ifølge Svend Jørgen Jensen er den amerikanske økonomi for svag til at trække det økonomiske læs i global sammenhæng. Når dertil kommer, at et andet økonomisk  vægtigt land, Kina, er på vej ud i en konjunkturnedgang, kan det sætte skub i en ny recession i USA, vurderer Svend Jørgen Jensen. Han understreger dog, at han aktuelt ikke ser nogle tekniske signaler fra markederne i USA, der antyder en kommende recession i landet.

Ikke desto mindre vurderer Svend Jørgen Jensen, at det mest sandsynlige scenarium er, at vi til næste år vil se rentefald og markant faldende råvarepriser.

- Hvedeprisfaldet begynder formentlig i år og accelererer til næste år, lyder buddet fra Svend Jørgen Jensen, der tror, at kornpriserne kommer ned i niveauet omkring 100 kroner.

Han peger endvidere på, at vi kan få en forsmag på prisfaldet i de kommende måneder, idet der traditionelt ofte sker prisfald på korn op mod høst.

Chefanalytikeren anbefaler derfor planteavleren at sælge 2012-høsten, mens svineproducenten skal lave korte kontrakter.

For sent at udvide
Svend Jørgen Jensens forudsigelser om råvarepriserne møder af og til kritik, fordi han på et tidspunkt - uden den store succes - forudså, at hvedepriserne ville ramle helt ned i niveauet 80-100 kroner. Chefanalytikeren holder imidlertid i dag fortsat fast i, at den lange trend på hvede- og svinepriserne er ned, og at hvedepriserne kommer til at give sig mest.

Konkret vil vi i de kommende måneder ifølge Svend Jørgen Jensen se en let forbedring i svineproducenternes bytteforhold som følge af let stigende svinepriser og fald i hvedepriserne.

Svend Jørgen Jensens filosofi er, at udviklingen i renter og råvarepriser hænger sammen. Og da renterne – som minimum – vil forblive lave i flere år endnu, vil det sætte et markant præg på råvarepriserne.

I ugebrevet Agroanalysen har Svend Jørgen Jensen et godt råd til minkavlerne: De skal sørge for at konsolidere sig. Prisfesten på minkskind kan nemlig pludselig udvikle sig til en nedtur set i lyset af den konjunkturnedgang, som Kina står overfor, vurderer chefanalytikeren.

- Det er for sent at investere i udvidelser af produktionen nu. Desuden skal man generelt lade være med at udvide produktionen i tider, hvor det går godt. Gem i stedet pengene til dårligere tider, så får du mere for dem, når du investerer, lyder Svend Jørgen Jensens råd.

At det går forrygende for minkavlerne i øjeblikket, kan ses på deres driftsresultater. En prognose fra Videncentret for Landbrug viser således, at en gennemsnitlig minkfarm får et driftsresultat på 2,9 millioner kroner i år. Til sammenligning får et dansk gennemsnitslandbrug et driftsresultat på knap 400.000 kroner ifølge videncentrets prognose.

Læs også